ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европа хем иска, хем не иска руски газ. Иска го сега, не го иска в бъдеще

Любомир Кючуков

„Най-сериозният проблем е, че ЕС иска и не иска руски нефт и газ. Иска руски газ сега, но не го иска в бъдеще.“

Това каза пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, дипломат.

Броят на енергийните експерти у нас стремително се увеличава до броя на жителите на страната, отбеляза той.

Изглежда, че е постигнато решение на ниво ЕС, което не затваря възможността на отделни страни да налагат двустранни ограничения за руските туристи, най-вече от страните съседки на Русия, коментира Любомир Кючуков. "Няма постигнато съгласие  за пълна забрана на пътуванията, а за премахване на облекченията по регламент, работещ до момента", поясни Кючуков.

Темата според него повдига няколко въпроса – един от тях е може ли да се търси колективна вина и да се налагат колективни наказания – нещо, което нито една страна от света не признава.

"В кръга на страните, които са против пълното спиране на визите за руснаци са Германия, Франция, Италия, Гърция, Кипър, България също попада в тази група", допълни той.

Неслучайно страните, които разчитат на руски туристи, са против пълната забрана за издаване на руски визи. В съчетание с прекъсването на полетите това на практика ще ограничи туризма до мининум, изтъкна още Любомир Кючуков.

По въпроса с мигрантите ЕС е в твърде неуютна ситуация, посочи той и припомни, че Европа е обвинявана в двойни стандарти спрямо бежанците заради нееднаквото третиране на бягащите от войната в Украйна и на бежанците от други зони на конфликти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст