ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Японските управляващи ще прекратят връзките си с църквата на Мун

Фумио Кишида (АФП)

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида увери, че неговата управляваща партия ще прекъсне връзките си с Обединителната църква след разрастващия се скандал, предизвикан от убийството на бившия лидер Шиндзо Абе миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

Широко разпространени взаимноизгодни връзки между членовете на управляващата Либерално-демократическа партия и църквата излязоха наяве след убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе. Той беше застрелян на предизборен митинг миналия месец. Твърди се, че заподозреният, арестуван на местопрестъплението, е казал на полицията, че е убил Абе заради очевидната му връзка с църквата.

Оттогава десетки членове на партията на Кишида са признали връзките си с църквата и свързаните с нея организации. Кишида внесе промени в кабинета си по-рано този месец и отстрани седем министри, свързани с тези организации и с църквата. Оттогава още повече министри и техни сътрудници признаха за връзките си с църквата.

Кишида днес се извини за загубата на обществено доверие в политиката като цяло поради скандала и за липсата на обяснение защо се организира държавно погребение за Шиндзо Абе. Правителството каза, че погребението на Абе ще бъде на 27 септември в токийската зала "Нипон Будокан".

Обединителната църква е основана през 50-те години на миналия век в Южна Корея от Мун Сан Мьон. Известна е с провеждането на масови сватби, както и с подтикването на нейните последователи да правят големи дарения за нея.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст