ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Комисия на Караджов и Нинова затъмнила незаконните ремонти

Служебен кабинет служебно правителство Иван Шишков

Междуведомствена комисия с представители на министерствата на икономиката и регионалното развитие от кабинета „Петков“ се опитала по незаконен начин да реши проблема с ремонтите на язовирите, за които сигнализира самият Кирил Петков като служебен икономически министър през лятото на 2021 година.

Това обяви служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в ефира на bTV.

Тогава регионалното министерство с органите на ДНСК осветили доста голямо незаконно строителство, извършвано от държавата. Дружеството „Монтажи“ било направило основни ремонти на язовири в лошо състояние, за което трябвало да има проекти и разрешение за строеж. Но такива нямало. И от Държавен строителен контрол в края на декември 2021 г. излезли с доклад, в който констатирали нарушенията и издали актове за незаконно строителство.

С изненада обаче министър Шишков открил вчера, 30 август, започвайки съвместна работа с Министерството на икономиката, че това, което от Министерството на регионалното развите са осветили, някой се е опитал да го затъмни.

През февруари 2022 г. била свикана комисия, съставена от регионалния министър Гроздан Караджов и представители на Министерството на икономиката от съответните търговски дружества, свързани с ремонтите и поддръжката на язовирите, и тя излязла с решение, че това са аварийни ремонти, а не основни ремонти и за тях не следва да се изисква решение за строеж.

Нещо повече, подчерта Шишков – тогавашният регионален министър Гроздан Караджов пуснал едно тълкувателно писмо до главните архитекти на общините да издават разрешение за строеж, като извършени аварийни ремонти на язовирите.

Това е смущаващо решение, коментира Шиков и допусна:

„Някой ще каже, че така спасяваме извършеното незаконно строителство на държавата, но ние преди това предложихме да спасим цялото незаконно стротиелство с текстове в Закона за търпимост. Това не се случи, а тръгнаха да решават проблема с незаконните строителства по незаконен начин.

Според Шишков е странен начинът, по който се опитва да бъде прикрито нещо, което предишният служебен кабинет е разкрил.

Служебният министър обяви и че в близко време предстои на сайта на Министерството на регионалното развитие да бъде предложен за обществено обсъждане Законът за търпимост и узаконяемост, с който да бъдат решени всички проблеми с откритите незаконни строителства, възложени от държавата в периода на управлението на ГЕРБ.

„Всичко друго е опит за прикриване и не трябва да се случва“ – категоричен бе Шишков.

Във връзка с интерконектора с Гърция Шишков обяви, че между 10-и и 15-и септември той ще бъда завършен и газ ще потече по него до края на септември. По повод лошото състояние на пътищата Иван Шишков отбеляза, че първият проблем е лошата поддръжка и липсата на контрол, а вторият – големият процент незавършени магистрали, които освен всичко друго се строят на парче.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст