ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Велкова да излезе и обясни за непредвидените разходи

Парламент Корнелия Нинова

„Оставихме милиард и половина излишък, 70 милиона за избори, какви други непредвидени разходи имат? Да излезе и да обясни госпожата за какво са им разходи за 11 млрд. лева".

Така бившият икономически министър Корнелия Нинова отговори в ефира на bTV на нападките на финансовия министър Росица Велкова, която обяви, че не се знае дори дали ще има пари за избори.

Нинова направи и едно уточнение за служебния финансов министър Росица Велкова, която преди да поеме поста работеше в Министерството на финансите: "Заедно с нея сме писали този бюджет и прогнозата за следващите три години. А социалният министър Георги Гьоков прекара денонощие при нея, докато преизчислим пенсиите и ги увеличим.“

„Тя правеше бюджета, тя се подписваше, включително и под три годишната прогноза, в която е заложен 3% дефицит и изведнъж казват дефицитът ще стане 6 процента“ – подчерта Нинова.

Тя обърна внимание, че като цяло от упреците на служебния министър Росица Велкова към действията на предходното правителство може да се направи извода, че пред развитието на България ясно се очертават две алтернативи. И те ще са в сила през следващите месеци и години.

"И добре, че става преди изборите, за да се определят политическите партии къде са" – добави лидерът на социалистите.

Едната линия е тази, която провежда ГЕРБ и служебният кабинет. От другата страна сме ние „БСП за България“. Какво казва служебният кабинет и ГЕРБ? Очертава се страшен дефицит и идва катаклизъм. Те всяват паника в хората, говорят за финансов колапс. В това няма нищо вярно. Каква е целта? Да уплашат хората и следващата стъпка, която вече си подсказали Борисов и служебният финансов министър, ще бъде – режем разходи и може да вдигнем и данъци, предупреди Корнелия Нинова.

„Тяхната линия е стягане на колана, рязане най- вече на социални разходи. Предишните ни оставиха много страшно наследство. И социалната програма на БСП трябва да се ореже, за да не изпаднем във финансов колапс“ – допълни Нинова и обяви, че в следващия парламент БСП ще бъдат гарант, че данъците няма да се вдигат.

Лидерът на БСП коментира всичко свършено от правителството „Петков“ като изтъкна успехите: „Какво оставихме – само с  факти, които няма да интерпретирам политически. Първо, в края на мандата България е на първо място в Европейския съюз по промишлено производство. И на четвърто място по растеж на Брутния вътрешен продукт от 27 държави, по-добре стоим от Франция, Германия, Испания, Италия от големите икономики. Оставихме в бюджета 8 милиарда и половина, в хазната – 1.5 милиард излишък. Парламентът гласува редовното правителство да изтегли 10 милиарда заем, а ние изтеглихме милиард и половина. Това са фактите. Ето това е наследството".

Нинова обяви и какво предлага БСП за следващия парламент – досегашната им политика да продължи. Първо, защото с факти се доказва, че тя е добра. И икономиката, и финансите са били оставени стабилни. Тя подчерта, че зад това, което предлагат, стоят аргументи и постижения в предишното управление.  

Борислава Кирилова
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст