ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва 79-ят кинофестивал във Венеция

венеция

Днес се открива 79-я филмов фестивал във Венеция. Той ще продължи до 10 септември, котао ще бъде обявен победителят сред 23 филма в конкурсната програма в кинофеста.

Конкурсната надпревара ще започне с филма "Бял шум" (White Noise ) на американския режисьор Ноа Баумбак. Лентата е адаптация на едноименния роман на американския писател Дон ДеЛило. Сред актьорите са Адам Драйвър, Грета Гъруиг, Дон Чийдъл и Джоди Търнър-Смит.

В конкурса за статуетката "Златен лъв" /символът на Венеция е крилат лъв, който фигурира на знамето и герба на града/ ще участват и пет италиански филма. А сред актьорите в избраните 23 филма личат имената на Антъни Хопкинс, Моника Белучи, Кейт Бланшет, Пенелопе Крус и други.

Организаторите обявиха, че френската актриса Катрин Деньов ще получи "Златен лъв" за цялостно творчество.

Тази година председател на конкурсното жури е американската актриса Джулиан Мур. В ролята на домакин влиза живеещата в Италия испанска актриса Росио Муньос Моралес. 

С различни мероприятия ще бъде почетена Академията за филмово изкуство известна с наградите "Оскар". А поводът е честването на 90-годишнината от основаването на най-стария филмов фестивал в света – този на  Венеция.

Освен интересното актьорско участие, очаква се и силен туристически интерес към кинофестивала във Венеция, като се говори са 60 000 гости през септември.

Всъщност, кинофестът във Венеция беше единственият голям международен филмов фестивал, който не отмени физическото си издание заради пандемията и се приспособи към различните КОВИД ограничения през последните две години и половина. Ръководителят на Венецианския фестивал Алберто Барбера заяви по-рано, че форумът ще премахне всичките си пандемични ограничения. 

 

Филмовият фестивал във Венеция“ 

(Mostra d'Arte Cinematografica) се провеждан ежегодно във Венеция като част от Венецианското биенале.

Създаден през 1932 година, той е най-старият кинофестивал в света и един от трите най-престижни, наред с кинофестивала в Кан и Берлинският международен кинофестивал. Провежда се в края на август и началото на септември на остров Лидо, част от град Венеция. 

Остров Лидо представлява дълга 12 километра пясъчна коса, отделяща от морето Венецианската лагуна. Той е изцяло застроен и има около 20 хиляди жители, а в северната му част се намира малкото Летище "Венеция-Лидо". Той е и морски курорт с дълги плажове по адриатическия бряг,

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст