ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Частни фирми губят хиляди евро заради измами с номерата на банковите сметки

киберсигурност

Частни фирми губят хиляди евро оборот заради измами с номерата на банковите сметки по плащанията. Това алармира комисар Владимир Димитров, началник на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

Това са организирани групи от Северна Африка, които влизат в имейлите на български компании, променят IBAN-а по плащането, предупреди комисар Димитров.

"Като влязат в пощата правят нов имейл, на който е подменен IBAN-а. Съветваме ги видят ли подменен IBAN веднага да се свържат с техния контрагент. Много често фирмите казват, да, ние писахме имейл и ги питахме дали наистина си сменят IBAN-а. Те ни върнаха pdf, който има печат, подписа на техния изпълнителен директор, който потвърждава, и аз им викам – pdf-а се манипулира. Всяка седмица има българска компания. Веднъж, два пъти годишно имаме компания, която губи 5 милиона долара, българска компания, това са български пари, българския бизнес", обясни той пред БНР.

Комисар Владимир Димитров казва, че много често, ако измамата бъде усетена, се блокират парите.

"Когато се усетят бързо, се е случвало това нещо, на третия, петия ден вече парите са заминали в банкови сметки, контролирани от други организирани престъпни групи, които са приятели на тези, които правят измамата", допълни той.

Затова специалистите казват, че трябва редовно да се обновява софтуерът, да има надеждна антивирусна програма, паролите да се сменят често. Същите съвети се прилагат и при защита на криптовалута. Случаите на киберизмами с криптовалута са "почти всяка седмица", каза комисар Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст