ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Червеният кръст: Спрете играта с огън около АЕЦ Запорожие

запорожка АЕЦ запорожие

Международният комитет на Червения кръст призова днес за спиране на всички военни действия в околностите на украинската Запорожка АЕЦ, окупирана от руските войски, и предупреди, че евентуална атака ще доведе до катастрофа, предаде Франс прес.

"Крайно време е да спрат игрите с огъня и да се вземат конкретни мерки за защита на този и други подобни обекти от всякакви военни операции", заяви пред журналисти в Киев генералният директор на МКЧК Робърт Мардини. 

Междувременно днес се очаква екипът на Международната агенция за атомна енергия да пристигне в централата.

Украйна обвини днес руската армия, че обстрелва сектора, а Москва заяви, че Киев е изпратил там отряд "саботьори", който да се опита да поеме контрол върху АЕЦ.

"И най-малката грешка в изчисленията може да предизвика опустошения, за които ще съжаляваме десетилетия наред", предупреди Мардини. Залогът е огромен – затова очакваното посещение на мисия от  МААЕ в централата вдъхва надежди, каза той. "Когато опасни обекти се превръщат в бойни полета, последиците за милиони хора и за околната среда може да бъдат катастрофални и да траят много години", изтъкна ръководителят на МКЧК. В случай че изтече радиация, ще е трудно и дори невъзможно да се осигури хуманитарна помощ, добави той.

МААЕ се стреми да установи постоянна мисия в Запорожката АЕЦ, за да се избегне ядрена катастрофа, посочи шефът на агенцията Рафаел Гроси, който води експертите, пътуващи към централата.

Руското министерство на отбраната каза, че ситуацията около Запорожката АЕЦ е "трудна, но остава под контрол", след като се появиха съобщения за боеве близо до град Енергодар.

Военното ведомство написа в "Телеграм", че все още е готово да гарантира безопасността на делегацията на МААЕ, която ще посети ядрената централа въпреки "усилията на киевския режим" да провали визитата.

Преди това Министерството на отбраната на Русия заяви, че украинска "диверсионна група", която по думите му е акостирала близо до АЕЦ "Запорожие", се унищожава с помощта на хеликоптери.

По информация от министерството групата е извършила атаката с два плавателни съда, които вече са били потопени, съобщи държавната агенция РИА Новости.

Репортер от Ройтерс, който се намира близо до централата в контролирания от Русия град Енергодар, съобщи за повишена военна активност, включително движение на военни и прелитания на хеликоптери. Той добави, че жилищна сграда е била поразена от обстрел, което е принудило хората да се скрият в мазетата.

По-рано днес Украйна обвини руските сили, че се опитват да попречат на международните експерти, като обстрелват Запорожката АЕЦ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст