ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Дяволската сделка” на Пауъл порази борсовите индекси

валути

След намека, че Федералният резерв вероятно е във финалната фаза на възходящия си лихвен цикъл, председателят на институцията Джеръм Паул изобщо не остави илюзии, че ще престане да качва щатските лихви, макар и на по-щадящи порции, до необходимите висоти за овладяване на ценовия натиск и връщане на инфлацията до целевите 2% годишно. На пресконференцията за пресата на 2 ноември след края на редовното съвещание на банковите парични стратези и след четвъртото поред повишение на лихвените проценти със 75 базови пункта, Пауъл посочи, че "постъпващите данни след последното банково съвещание предполагат, че върховото лихвено равнище ще е по-високо от първоначалните очаквания".

Въпреки че базовата лихва по федералните фондове от вчера е в диапазона 3.75% – 4% от почти 0% през март, американското стопанство е много стабилно: растящите кредитни разходи са забавили жилищния пазар, но инфлационното ниво упорито се е залепило в близост до най-високите стойности за последните 40 години. Безработицата е 3.5% – най-ниска от пет десетилетия, а разкриването на работни места – показателят, който Пауъл следи особено зорко, неочаквано се е засилил през септември, като коефициентът на наличните позиции за всеки безработен е 1.9 процента. Банкерът определи пазара на труда като дебалансиран и изрази разочарование от настойчиво високата инфлация, въпреки че някои цени са започнали да спадат.

"Смятаме, че трябва да извървим още път и че трябва да повишим още лихвите преди да стигнем до онова равнище, за което смятаме, че е достатъчно рестриктивно", каза Пауъл, предупреждавайки инвеститорите, че кампанията за затягане на паричната политика не е приключила. Той добави, че е "твърде преждевременно да се мисли за пауза", като същевременно отбеляза, че би било подходящо да се забави темпото на повишенията "още на следващото съвещание или на събирането след него".

След като чуха посланието на Пауъл, търговците, които бяха започнали да купуват акции и да продават ДЦК, смениха подхода. Резултатът: щатският борсов индекс S&P 500 понесе тежка загуба и приключи търговската си сесия в "деня на ФЕД" с 2.50% по-слаб – 3,759.69 точки. Високотехнологичният NASDAQ Composite пък отслабна още по-сериозно – с 3.36% – до 10,524.80 пункта. Щатският долар направо прегази конкурентите си и стана по-скъп дори от швейцарския франк. В обедните часове на 3 ноември котировките бяха 0.9755 долара за едно евро, 1.1220 долара за един паунд и 1.0139 шв. франка за един долар.

Икономисти и инвеститори коментират, че са научили най-важното нещо: промяната на акцента от големината на следващото лихвено увеличение до максималния му размер и колко дълго лихвите трябва да останат на него. И че не искат да знаят нищо друго. А терминът "достатъчно рестриктивно" е новият езиков елемент в официалното изявление на Федералния резерв. С него Пауъл изпрати ясен сигнал на пазарите да не очакват увеличения на лихвите с по 75 базови пункта на всяко съвещание на паричния комитет, но и да не си определят слаби опорни точки. Което търговци определят като "дяволска сделка" – увеличение на лихвите на по-дребни порции, но пък до по-висока крайна стойност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст