ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК получи от България първото искане за плащане по Плана

еврокомисия европейска комисия ек брюксел

Европейската комисия получи вчера от България първото искане за плащане по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на финансова подкрепа в размер на 1,37 милиарда евро. Това информира в съобщение Комисията.

Цялостният план на България за възстановяване и устойчивост ще бъде финансиран с 5,68 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Плащанията се основават на резултатите и зависят от изпълнението от страна на България на инвестициите и реформите, очертани в нейния план за възстановяване и устойчивост. 

Това първо искане за плащане се отнася до 22 етапа и цели, обхващащи няколко реформи и инвестиции в областта на образованието, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост. 
 
Предстои ЕК да направи оценка на искането, след което ще изпрати на Икономическия и финансов комитет на Съвета предварителната си оценка на изпълнението на ключовите етапи и цели от страна на България, необходими й за това плащане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст