ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жълтите павета ни напомниха как е при ГЕРБ

Жълти павета

Дупки, неравности, размествания, пропадания. Това е резултатът от пренареждането на жълтите павета по столичния булевард "Цар Освободител" пред Народното събрание. До последно местната управа от ГЕРБ твърдеше, че снимките с плачевните резултати са манипулация. Но на черното трудно може да кажеш бяло, дори когато си опериран от срам. Та най-после от Столичната община признаха, че проблем има. Решението ще бъде до болка познатият ни модел "Ремонт на ремонта".

По стар народен обичай, никой никога нямаше да се сети и да преправя каквото и да било, ако не бяха онези Фейсбук "манипулации". Колажите, снимките, язвителните коментари и откровените подигравки очевидно са единствената сила, която може да накара някой управник да свърши работата си или да пооправи омазаното от протежетата му.

Тук така се работи, така са ни научили. ГЕРБ на Бойко Борисов установи и затвърди този похват. А сега, в разгара на предизборната кампания, Борисов обикаля и обяснява, че без него държавата отива към самозатриване. Но жълтите павета не пропаднаха заради "ония от Промяната", нито заради някакви някакви други сили.

Столичната кметица на ГЕРБ Йорданка Фандъкова първоначално нарече снимките рисунки. "Искам да се види, за да не се показват рисунки по социалните мрежи… Не са супер, но са наредени като е спазена технологията", каза тя преди дни.

Естествено, че е спазена технологията. По тая технология строят почти всичко през последните години. После ние го снимаме, а те го оправят… доколкото могат. Ремонтът на целия участък струва 16.6 млн. лева. Но, виждайки резултатите дотук, направо си е страшно да помислим на какво ще прилича тази част от идеалния център на София, след като бъде "оползотворена" цялата сума.

Според зам.-кмета по строителството инж. Ангел Джоргов, едва "няколко квадратни метра" били наредени некачествено, фирмата изпълнител съвсем скоро щяла да ги пренареди и всичко щяло да приключи в рамките на три-четири дни. Освен това, преправянето нямало да наложи затваряне на пътното платно и щяло да бъде за сметка на фирмата изпълнител. Единственият проблем бил кога метеорологичните условия ще позволяват "това" да се случи. На всичкото отгоре, зоната още не била приета и дори не течал гаранционният срок на строително-монтажните работи.

Ако разбираме правилно, нескопосаният участък на бул. "Цар Освободител" не е въведен в експлоатация, защото никой не обелва и зъб дори за някакъв си Акт 16. Интересно тогава, защо на 19 септември движението по жълтите павета бе пуснато движението?

Според зам.-кметът Джоргов, широките фуги при неремонтираната част били причината за разместването на павета в ремонтираната зона. За всеки случай обаче той реши да се презастрахова и обяви, че снимките в социалните мрежи били манипулирани.

Наглостта достигна нови върхове, когато представителят на фирмата изпълнител "Трейс Груп Холд" – Красимир Цоклинов, взе да обяснява кое как е. Досущ като патроните си от Столична община, той прехвърли вината за плачевния "жълтопаветен" резултат на шофьорите, които минавали с колите и моторите си по настилката. "Точно в тази зона (пред Народното събрание – бел. ред.), шофьорите набиват едни спирачки на кръстовището и пешеходните пътеки и правят допълнително усилие върху настилката. Това е причината седмица след ремонта вече да има размествания на паважа", обобщи безцеремонно Цоклинов, доказвайки…, че и той е бягал от часовете по физика, в които "даскалите" са преподавали уроците за ускорението, триенето, действието и противодействието. 

Така е, накрая винаги виновни се оказват т. нар. обикновени хора. Сигурно, защото това словосъчетание звучи безобидно. А и безадресно някак си – някакви си хора – хиляди, маса народ, както е казал поетът! Нищо, че те хем са потърпевши от управленските безобразия, хем всяка година най-редовно ги плащат (през данъците си). 

Отчасти обаче вината си е и наша – на обикновените хора. Заради търпението ни. И заради страха – не мислим как да стане по-хубаво, а треперим да не стане по-лошо. Късата памет също ни е в изобилие. Готови сме да се вържем на приказките колко хубаво е било доскоро. Предишното едва го изгонихме, но сме протегнали ръце да го приемем обратно. Затова и черното врачуване е най-добрият предизборен похват. Толкова сме свикнали да ни е лошо, че единствената ни надежда е да не стане по-зле. Търсим сметка за нещата постфактум. Тогава ги и оправят, но след много писък и вой. Предварителният и текущ граждански контрол ще го оставим за по-добри времена, когато паветата се вземат в ръце и спрат да пропадат. А дотогава – който не вярва на снимките, спокойно може да отиде до площад "Народно събрание" и да види вандалщината на живо. И когато с се сблъска с грубата действителност, запечатана на "картинката" ни, дано започне да мисли със собствената си глава…

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст