ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мъдрят още една агенция за борба с корупцията по високите етажи

Крум Зарков

 

Служебният правосъден министър  Крум Зарков хвърли днес голям фишек за борбата с корупцията по високите етажи на властта. "Предлагаме да бъде създадена агенция с разследващи функции, която да се съсредоточи върху разследване на корупцията по високите етажи на властта. Необходим е този орган, за да не може да се влияе върху него. Гаранции за независимост на тази агенция ще бъде, че членовете няма да са пряко избиран от парламента. Агенцията ще се състои от 5 човека с мандат 5 години. Двама от тях ще бъдат избирани от парламента, един от президента, един Върховния касационен съд и един от Върховния административен съд. Председателят да се избира между тези пет човека на ротационен принцип, като всеки един от тях да бъде председател една година. Много е важен начинът, по който работят разследващите", заяви уточни министър Зарков. 

Според него агенцията, която ще разследва най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от разследванията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува производство, агенцията ще има право да обжалва пред съда. Зарков отбеляза, че предстои на Министерски съвет да бъде разгледано предложението на Министерство на правосъдието на антикорупционното законодателство. Идеята е агенцията да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата комисия за отнемане на незаконно придобито имущество да остане като орган, но е по-малко функции.

Идеята наистина е добра, ако обаче не съществуваха КПКОНПИ, десетките инспекторати към министерствата, МВР, ДАНС и други контролни органи и звена. Принципът "колкото повече-толкова по-добре" в борбата с корупцията не работи – отговорността се размива и резултатите са налице от доста години. А фактът, че агенцията ще предоставя резултатите от разследванията си на прокуратурата, която ще има последната дума, обезсмисля съществуването й.

Антикорупционните идеи на служебния правосъден министър са част от инициативите, свързани с Плана за възстановяване. Зарков заяви, че законите, с които кабинетът се е ангажирал до края на годината да бъдат приоритет за парламента. Според него половината от 22-та закона по Плана за възстановяване са под опеката на Министерство на правосъдието. И добави, че всички са готови и предстои да бъдат предложени на Министерски съвет. 

"Плана за възстановяване беше създаден по две линии – за природосъобразна икономика и върховенство на закона. Този План за възстановяване и устойчивост, който е с безпрецедентно усилие на ЕС и който беше свързан със създаване на нов тип икономика след ковид. В България въпросите за върховенството на закона са особено болезнени. В този смисъл това са много комплексни реформи, които не касаят само главния прокурор, но по много причини, като например, че този въпрос виси прекалено дълго време. Затова ние и нашите международни партньори се съсредоточаваме върху него. Европейската комисия смята че в България няма механизъм да се разследва главния прокурор", добави още служебният правосъден министър. 

Той коментира и становището на Венецианската комисия за механизмите за разследване на обвинител №1. "То има два аспекта – първият е, че идея посрещната по-скоро добре. Вторият аспект – това съвсем не е достатъчно. Министерство на правосъдието разглеждаме това становище и препоръките, които сме получили. Този закон беше внесен от „Демократична България“ ще мине и през Министерски съвет. За него срокът по Плана е лятото на другата година. Имаме десетина дни, в които да нанесем промени и да се получи добър закон", заяви Зарков. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст