ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев пред “Лукойл”: Скъпите горива са пречка и за вас

Радев Лукойл

Представители на руската нефтодобивна компания "Лукойл" са в България за среща със служебния кабинет. Те разговаряха и с президента Румен Радев. Държавният глава се опита да убеди представителите на нефтения гигант, че скъпите горива пречат и на техния бизнес.

Правителството и компанията са набелязали мерки, за да бъде осигурен пазарът на горива във връзка с предстоящото влизане в сила на петролното ембарго, което Европейският съюз наложи на Русия. Това обяви президентът на "Лукойл" Вадим Воробьов. България има отсрочка до края на 2024 г. В началото на първото тримесечие на идната година ще бъде сформирана работна група между компанията и българската страна, като ще се определят средносрочни мерки за поддържане на икономиката.

"Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че срещата ви с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител", каза президентът Радев. "Лукойл" е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основен производител на горива, притежаващ значителен дял от пазара. От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и инфлационните процеси, което определя и стратегическото значение на компанията, особено по време на криза", добави той.

Разговорите са водени през изминалите няколко дни, за да бъдат осигурени "възможности за българския пазар", уточни Воробьов и съобщи, че работата на "Лукойл" ще продължи на три етапа: След 1 декември, когато влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския нефт; От 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г., – отсрочката, в която България е изключена от санкциите; Развитието на "Нефтохим" Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 година. "За целта изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Нямаме много ясно разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите в момента, в който ембаргото встъпи в сила", обясни шефът на компанията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст