ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Щатската икономика е по-безопасен залог от еврозоната

пазари

Щатските фирми с преобладаващ дял от бизнеса на национална почва, ще са по-успешни отколкото онези, които разчитат на приходи от Европа, където рецесията е повече от сигурна, твърдят стратези на "Голдмън Сакс груп". Банков екип под ръководството на Дейвид Костин посочва в анализ за клиентите, публикуван на 12 септември, че американският стопански растеж може и да е "несигурен", но икономическото положение на Стария континент е бедствено. И въпреки опасенията на инвеститорите за щатския фондов пазар, той предлага по-висок потенциал за абсолютни и коригирани съобразно риска печалби отколкото застрашените от рецесия европейски тържища.

Предпочитанията на "Голдмън" към инвестиции в САЩ се появяват в изключително тежка година за бизнеса в Европа заради газовата криза, растящата инфлация и политиката за затягане на паричното предлагане. В доларово изражение европейският борсов индекс Stoxx Europe 600 e с по-големи загуби от щатския S&P 500 и кошницата на американския инвестиционен банков гигант от щатски фирми със 100% продажби на вътрешния пазар има по-добри финансови резултати от онази, която следи компаниите със силно присъствие в Европа.

Костин и колегите му очакват S&P 500 да приключи годината с котировка от 4300 пункта или с 5.7% над цената при закриване на търговската сесия в края на миналата седмица, ако лихвените увеличения на Федералния резерв доведат до продължително охлаждане на щатския икономически растеж.

Прогнозата на "Голдмън Сакс" се появява успоредно с предупрежденията на германския заместник министър на финансите Флориан Тонкар за все по-нарастващата заплахата от повишението на потребителски цени и по-ниските равнища на подем на  страната. В интервю за издателството на застрахователния бранш "Ферлаг ферзихерунгвиршафт хойте" Тонкар посочва, че Германия се сблъсква със сериозни проблеми в продоволствените вериги, производствен недостиг и увеличения на цените, каквито не е имало от десетилетия. И че предвижданията за растеж се ревизират значително надолу през последните месеци, докато инфлационните прогнози се променят винаги във възходяща посока. Тези условия повишават риска от стагфлация. 

По оценка на Бундесбанк, инфлацията в най-мощния европейски мотор може да достигне двуцифрена стойност в края на годината, като в същия момент растат опасенията на анализаторите, че стопанството може да изпадне в рецесия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст