ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ток вече има в наводнените села, шест са най-засегнатите

наводнение (БНТ)

Шест са най-засегнатите населени места от наводненията. Пет са в община Карлово и Трилистник, до всяко село има достъп, питейна вода още няма, токът вече е възстановен навсякъде, съобщи днес директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Той обаче прогнозира, че ще отнеме 1-2 месеца за разчистването на щетите, а чак догодина по това време да бъде възстановена инфраструктурата.

Главен комисар Николов заяви, че областният управител на Пловдив от вчера е обявил бедствено положение за Пловдив-област, за да може държавата да се включи по-активно и да подпомогне усилията на кмета.

"Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова страхотно бедствие не е имало скоро в България. Но има много щети", каза той.

По думите му точно такова бедствие не може да бъде предотвратено. Но, усещайки промените на климата, трябва да се приспособяваме. Трябва да има предварително планиране на урбанизираните територии, да има стабилност на сградите. Хубавото е, че строителството у нас, не е толкова лошо, колкото се твърдеше. При един такъв потоп е можело всички къщи да бъдат заличени. Трябва да се работи активно със застрахователите, допълни още главен комисар Николов.

За съжаление хората не са застраховани. Причините е, защото в села, в близост до реки, застрахователната премия е много голяма и хората нямат такива средства, каза още той.

Заяви, че националното следствие ще даде отговор за причините и дали има виновни хора, които трябва да понесат своята отговорност. Такова бедствие не се случва всяка година. Нашите диги са изчислявани на стогодишна вълна, а тук говорим за 200-500 – годишна вълна, допълни гл. комисар Николов.

136 в момента са доброволците, които помагат на хората. Те са от София, Казанлък, Смолян и т.н. Желаещите да помагат са много, каза той, но някой трябва да ги ръководи, за да казва какво да правят.

В момента 29 багери, булдозери и самосвали са на място и помагат в разчистването. Днес ще се включат и "Автомагистрали" с нова, съвременна техника.

"Нашите усилия се усилват и ще се справим", каза той.

Най-важното сега е да се предостави храна на населението и на болните хора, които имат нужда от помощ и лекарства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст