ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Василев обещава догодина минималната заплата да стане 900 лева

ПП

Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев продължават с предизборната си обиколка. През последните дни от партията уверяват, че като се спрат "кражбите и нередностите, завещани от ГЕРБ", могат да довършат започнатото по време на управлението им. "Целта е България да има пари за по-високи доходи – пенсии и заплати, както и за големи инфраструктурни проекти", заявиха от ПП пред симпатизантите си. Василев подчерта, че минимална заплата от 900 лева още през 2023 година е сред основните приоритети на формацията.

"Започнахме работа по пет моста над река Дунав, за които само се говори от години. Трябва да ги довършим", каза бившият премиер Кирил Петков по време на срещата си с граждани в Свищов. "Цяла Северна България е изолирана, защото няма и магистрала “Хемус", допълни той.

В Русе Петков увери, че задачата на ПП е до 4 години пенсиите да могат да стигнат 900 лв. "Когато успяхме да ограничим потока на част от парите към джобовете на няколко строителни фирми, се оказа, че има средства поне за някои социални мерки. За по-малко от година успяхме да вдигнем пенсиите повече отколкото правителствата на ГЕРБ за последните 12 години – с цели 55%. Не е достатъчно, но е безпрецедентно. Обидно е, че цяло поколение в България беше под линията на бедност", посочи бившият премиер. Мостовете над Дунав също бяха основна тема на разговор с русенци. "След 12 години неизпълнени обещания от ГЕРБ, само за седем месеца в управлението ние направихме първите стъпки и заедно с министър-председателя на Румъния и транспортния министър си стиснахме ръцете и започнахме предпроектните проучвания", допълни експремиерът.

Асен Василев и водачът на листата на ПП в Ямбол Мирослав Иванов се срещнаха с хората в града, където Василев обърна внимание на ловен дом “Ормана” – символ на политиката от последните 12 години. Той отбеляза, че почти 1 млн. лв., държавни пари са вложени за сграда, която се ползва от 5 човека, вместо да се оправи болницата на Ямбол и да се ремонтира пътят към Елхово. "Регионален приоритет е новата болница. За нея осигурихме 13,5 млн. лв. и отстранихме всички нередности, които ни бяха завещани от ГЕРБ и възпрепятстваха строителството", заяви Мирослав Иванов.

Асен Василев отчете, че сред задачите на ПП след 2 октомври e минималната заплата да се определя по формула 50% от средната, или още догодина да стигне 860-900 лв. Според него, ако партията изпълни програмата си, за четири години пенсиите могат да се удвоят. А Антикорупционната комисия най-накрая трябва да започне да изпълнява функциите си.

Василев коментира и цените на горивата. "Заслуга за падането на цените имат световните пазари", отбеляза той и допълни, че "Лукойл" работи по този въпрос от миналото лято, когато кабинетът на ПП вкара ревизия в компанията. "Лукойл" има рафинерии в няколко страни от ЕС, сред които и България. Тъй като имат силна позиция на българския пазар, имахме разговори с тях, че цената на тези пазари трябва да е най-ниска", разясни бившият финансов министър.

Той отговори на обвиненията на политическите опоненти, че по веригата се губи 1 лев на литър гориво и обещанията на противниците им, че ако вземат властта, бензинът ще бъде 2,70 лева. "Ако не открият петролни кладенци в България, не виждам как ще направят бензина 2,70 лева». Василев направи аналогия с цените в Унгария, Италия и Румъния, където са другите рафинерии на "Лукойл" – а те предлагат петрол на същите цени. "И там ли крадат по левче?", попита той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст