ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Немският град Ландсхут “крие” най-високата тухлена кула в света

Старият град на Ландсхут с църквата Санкт Мартин

Есента вече тропа на вратата ни, но все още има и хубави дни, които ни  дават възможност да открием и нови интересни места – и у нас, и по света. Ако все още размишлявате, ви даваме една чудесна дестинация. В Югоизточна Германия, и по точно в Бавария, има едно градче, което ще ви покаже най-високата тухлена кула в света. 

Това е Ландсхут (на немски: Landshut). Намира се на двата бряга на река Изар (Isar), която минава през Австрия (провинция Тирол) и Германия (провинция Бавария) и е десен приток на река Дунав. А Ландсхут е столица на Долна Бавария, един от седемте административни региона на тази германска федерална провинция. Населението му е около 62 735 жители, което го прави най-големия град в Долна Бавария и втори по големина в Източна Бавария.

Градът е от национално значение поради своята предимно готическа архитектура в историческия център на града. Центърът на града, включително замъкът Траусниц и църквата "Санкт Мартин" са в такъв стил. А църквата "Санкт Мартин" е с най-високата тухлена църква в света. Тя е висока малко над 130 метра. Сред другите готически архитектурни шедьоври са църквите на Св. Йодок и Светия Дух, но също така Кметство и Ländtor, единствената все още съществуваща порта на средновековното укрепление.

Ренесансовата ера създава по-специално украсения вътрешен двор на Замъкът Траусниц и херцог Резиденция Ландсхут във вътрешния град. Бароковите църкви са представени от йезуитската църква Св. Игнатий, доминиканската църква Свети Власий и църквата на Свети Йосиф. Също така средновековните църкви на Девическия манастир и на цистерцианците са преработени в бароков стил. Много стари къщи от средната класа от миналото в Стария град все още представляват историята на града от готическите времена до неокласицизма.

Заради характерния си герб Ландсхут е наричан „Градът на трите шлема“ (немски: Dreihelmenstadt)

Градът се намира на 445 метра надморска височина на Баварското плато. А самият той е на 72 километра североизточно от Мюнхен, който е център на Бавария.

Градът е основан през 1204 година от Лудвиг I, през 1231-а вече е резиденция на рода Вителсбах, а от 1255 става столица на Долна Бавария. Тук през 1475 г. се е състоял един от най-пищните фестивали на Средновековието – сватбата между херцог Георг Баварски и полската принцеса Ядвига Ягелон. Този празник се е запазил като една традиция и днес на всеки четири години се провежда „Ландсхутската сватба“ (Landshuter Hochzeit) в чест на сватбата на Георг Баварски и Ядвига Ягелон

През XVI век херцогът на Бавария Лудвиг Х преустройва замъка Траусниц в първия ренесансов дворец на север от Алпите.

Значението на този град расте, и през 1800 г. инголщатският университет е преместен в Ландсхут.

Градът има и мрачна страна от своята история. През Втората световна война тук се намира звено от концентрационния лагер Дахау.

След преместването на летището на Мюнхен близо до Ландсхут, градът става атрактивно място и за бизнес.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст