ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България може да изнася около 200 мегаватчаса ток за РСМ до края на март

Министър-председателят Гълъб Донев се срещна с премиера на РСМ Димитър Ковачевски

Приключи срещата на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски и служебният премиер на България Гълъб Донев. Двамата са обсъдили доставката на електричество на фона на световната енергийна криза. 

Целта на визитата е справянето с енергийната криза, породена от войната в Украйна. 

България може да изнася около 200 мегаватчаса електроенергия за Република Северна Македония до края на март догодина, обяви служебният премиер Гълъб Донев след среща с колегата си Димитър Ковачевски.

Двамата са се договорили за създаването на работна група, която ще започне работа в сряда за уточняване на параметрите.

"Също така разговаряхме и да задълбочим сътрудничеството си в областта на природния газ чрез пренос и съхранение на природен газ – както в средносрочен план, така и в дългосрочен план“, заяви Донев.

Коментирани са възможностите за пренос на природен газ и съхранение на синьо гориво в газохранилището в Чирен, допълни Ковачевски.

"Основната тема, по която разговаряхме с премиера Донев и неговата делегация,  беше енергийната криза, която разтърси всички икономики по света. Ако преди две години се борехме с пандемията от COVID-19, която блокира света, и с недостига на ваксини – сега се борим с недостига на електричество и скъпи енергоносители, които носят големи проблеми както за гражданите, така и за бизнеса", посочи той. 

"Обсъждаме решение за снабдяване с електрическа енергия през 2023 година. Договорихме се да формираме работна група от министерствата на икономиката и енергетиката, в която ще се разговаря за капацитета за транспортиране на електрическа енергия и цените", каза още премиерът на Северна Македония.

„Двамата потвърдихме добрата оценка за положителното развитие на диалога между страните ни. Ще работим за задълбочаване на диалога между двете страни. Споразумяхме се да продължим работа по секторните политики. Много бързо откликнахме на апела на РСМ в сферата на енергетиката. “, заяви българският премиер.

„България традиционно е енергиен лидер в района, който гарантира сигурността в сектор на Балканите. Износът на около 200 мегаватчаса базова равномерна енергия за периода до 31 март 2023 година, уточни служебният премиер Гълъб Донев. 

Премиерът на Северна Македония пристигна на еднодневно работно посещение у нас. Визитата е свързана и с енергийната криза, съобщиха македонските медии.

В делегацията от Скопие, ръководена от Димитър Ковачевски, пристигат и представители от ресорите икономика и енергетика, информират от пресслужбата на правителството в Северна Македония. 

Ковачевски пристига у нас след посещение в Белград, където участва в срещата на държавите от сръбската инициатива "Отворени Балкани".

В интервю от Белград за сръбската държавна телевизия премиерът на Северна Македония съобщи, че е в комуникация с българските власти за електричеството произвеждано в България.

"Нека кажем, че имаме добро сътрудничество, особено в условията на настоящата енергийна криза, с оглед на това, че България е една от държавите в Европа, която има нетни излишъци на електроенергия заради нейната ядрена централа", посочи той.

Освен това Северна Македония добива изцяло природен газ през руския тръбопровод, който минава през България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст