ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кристалина Георгиева: Щедрите ще затруднят битката с инфлацията

кристалина георгиева

"Ако правителствата се насочат към много щедър вид подкрепа, за която населението в много страни настоява и за която оказва натиск върху политиците, тогава фискалната политика ще се превърне във враг на паричната политика. Тази щедрост ще направи борбата с инфлацията много по-трудна."

За това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на събитие на брюкселския мозъчен тръст "Брюгел".

По време на срещата тя насърчи гуверньорите на централните банки да продължат да затягат паричната политика, а политиците да се противопоставят на натиска да харчат публични средства по начин, който може да подхрани инфлацията.

„Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде", категорична бе Кристалина Георгиева и уточни, че фискалната политика трябва да осигури възглавници за най-уязвимите хора, като предупреди, че ще има натиск да се прави повече за всички и на този натиск трябва да се устои.

МВФ неколкократно е понижавал прогнозите си за растежа през тази и следващата година. Световната икономика се е свила с 2% през второто тримесечие в сравнение с предходното, обясни Георгиева и предупреди: "Тази година е много трудна, а следващата 2023 г. вероятно ще бъде още по-трудна."

Забележките на Георгиева идват в момент, когато страните от ЕС се подготвят за предстоящата зима с рекордно високи цени на енергията и газа, които се дължат на решението на Русия да прекрати доставките на газ за Европа за неопределено време.

В Чехия и Полша, както и в други страни членки на ЕС се проведоха протести с искания за намаляване на цените. За да парират общественото недоволство много правителства в ЕС отпускат помощи и данъчни облекчения, като за целта от БВП на страната си изразходват около 2 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст