ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК ще предложи налагане на таван на цената на руския газ

Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия ще предложи налагането на таван на цената на руския газ заедно с други мерки за пестене на енергия, включително задължително намаляване на потреблението на електричество в пиковите часове и таван на печалбите на централите, които не произвеждат ток от газ, заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Ще предложим таван на цената на руския газ. Трябва да намалим приходите на Русия, с които Путин финансира жестоката си война срещу Украйна", каза Фон дер Лайен пред репортери.

Чехия, която е ротационен председател на ЕС, иска да премахне предложението за ограничаване на цените на руския газ от дневния ред на извънредната среща на европейските енергийни министри в петък. Това заяви министърът на промишлеността Йозеф Сикела, като го нарече политически инструмент, а не решение, предаде Ройтерс.

Министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят възможностите за стабилизиране на енергийните цени, които се повишиха, след като Русия рязко намали газовите потоци към Европа в отговор на европейските санкции заради инвазията на Москва в Украйна.

Сикела заяви пред комисия в горната камара на парламента (Сената) в сряда, че страната ще се опита да премахне тази точка от дневния ред на срещата на енергийните министри, съобщава Чешката осведомителна агенция (ЧТК).

"Според мен това не е конструктивно предложение. Това е по-скоро друг начин да се санкционира Русия, отколкото действително решение на енергийната криза в Европа“, каза Сикела, цитиран от ЧТК.

"В момента не искаме да подготвяме повече санкции, а по-скоро да решим ситуацията с енергетиката“, допълни той.

Министрите ще обмислят варианти, включително таван на цените на вносния газ (по тръбопроводи от Русия), както и ограничение на цените на газа, използван за производство на електроенергия, или временно премахване на газовите електроцентрали от настоящата система на ЕС за определяне на цените на електроенергията.

Предложенията ще включват и ограничаване на цената на електроенергията, произведена в негазови електроцентрали, както и предоставяне на ликвидност на търговците на електроенергия.

Европейската комисия посочи в понеделник, че таванът на цената на руския тръбопроводен газ ще бъде част от нейните предложения.

Франция е за ценово ограничаване на руския газ, каза президентът Еманюел Макрон в понеделник.

Руският президент Владимир Путин в сряда разкритикува идеята на Европа за таван на цените на руския газ като "глупава" и каза, че това всъщност ще доведе до повишаване на цените.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст