ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Газпром” иска от Китай рубли и юани за синьото гориво

пазари

Руският газов монополист "Газпром" обяви, че ще направи промени в заплащането на контрактите за доставка на природен газ за Китай от евро в руски рубли и юани. Това е поредната ответна мярка на Кремъл към валутите на страните, които смята за "неприятелски" заради наложените от САЩ и Европейския съюз санкции след инвазията в Украйна.

Държавният газов гигант на Русия е подписал допълнително споразумение по темата към съществуващия договор с китайската корпорация "Чайна нешънъл петролиъм" на 6 септември, посочва в официално изявление "Газпром". Плащанията ще се правят 50% в рубли и 50% в юани, като анексът влиза в действие незабавно, твърди добре информиран източник.

Руският президент Владимир Путин поиска преди няколко месеца от основните потребители на синьото гориво на "Газпром" от Европа да се издължават за суровината в рубли след като Вашингтон и приятели замразиха равностойността на над 300 млрд. щ. долара от резервите на "Банк России" в зелени пари и евро заради войната в Украйна. Няколко купувачи отказаха да се съобразят с изискването и руската компания отряза доставките им (включително на България и Полша), докато най-едрите клиенти (в това число Германия и Италия) се съгласиха с новите условия на Москва.

Русия премина към плащания в рубли за синьото гориво и с Турция, която не се присъедини към западните санкции и се радва на близки отношения с Кремъл. Първоначално обаче само една четвърт от общото договорено количество руска суровина ще бъде обслужвано в руската валута, а останалото – в долари и евро, твърди запознато с въпроса лице, като делът в рубли ще нараства с течение на времето. 

Контрактът на "Газпром" за доставки на синьо гориво на Китай чрез газопровода "Силата на Сибир", подписан през 2019-а, се оценява на 400 млрд. щ. долара и има 30-годишен срок на действие. Газовите потоци нарастват стабилно и трябва да достигнат най-малко 15 млрд. куб м през 2022-а. За сравнение, през миналата година са доставени 10.4 млрд. куб метра.

През февруари, когато президентът Путин бе на посещение в Пекин, преди Русия да нахлуе в Украйна, "Газпром" подписа втора сделка за още 10 млрд. куб м годишно природен газ за срок от 25 години през нов тръбопровод, но тези доставки все още не са започнали. Няколко седмици по-късно, вече във военновременни условия, руският газов гигант подписа контракт за изграждането на връзката "Съюз Изток" през Монголия до Китай, по която ще могат да текат годишно по 50 млрд. куб м природен газ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст