ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работна група обсъжда създаването на единна браншова организация в туризма

море

През годините са правени различни опити за създаването на единна браншова организация и винаги е търсено партньорството на сектора. „Идеята е да се създадат предпоставки за нормативен акт, който да бъде внесен в бъдещото Народно събрание“, заяви заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева. Тя беше председател на първото заседание на работната група между експерти на Министерството на туризма и представители на туристическия бизнес за изработване на закон за единна браншова организация. Целта е обединението да се случи без Министерството на туризма да извършва императивни действия или административна принуда спрямо участниците в работната група.

Концепцията за създаването на единна браншова организация включва сътрудничество с бизнеса и с висшите университетски центрове. „Вече има разработени модели на базата на проекти, проучени са добри практики в чужбина, върху които може да се стъпи и да се намери най-добрият вариант за българския туризъм“, подчерта проф. Модева. 

Беше постигнато съгласие в кратък срок Министерството на туризма да предостави на участниците визия за модел за единна браншова организация, която след това по сектори да се обсъди и да се дадат предложения. Според участниците в срещата търсеният модел на обединение трябва да бъде на база направления в бранша. 

Работната група с участието на представители на сектора беше сформирана в изпълнение на краткосрочни политики, залегнали в програмата на министър Илин Димитров в мандата на служебното правителство. До края на септември трябва да бъде изготвен закон за единна браншова организация, който да бъде внесен до свикването на Народното събрание и да се търси подкрепа от политическите партии.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст