ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тръс назначи твърд “брекситиър” в Службата за Северна Ирландия

Лиз Тръс (Ройтерс)

Новата британска премиерка Лиз Тръс снощи назначи депутатът Стив Бейкър, който силно подкрепя Брексит, на младши министерски пост в Службата за Северна Ирландия – назначение, което бе критикувано, като "изпращащо разрушително послание", предаде Ройтерс. 

Тръс заяви вчера, че предпочита да намери решение чрез преговори с Европейския съюз за разрешаване на проблемите около спорните правила, регулиращи търговията на Обединеното кралство със Северна Ирландия след Брексит. Противопоставянето във връзка с протокола за Северна Ирландия е най-големият от няколкото проблема, обтягащи отношенията между Европейския съюз и Великобритания и може да доведе до търговска война, ако Лондон продължи да налага законодателството, което на практика нарушава някои от правилата, отбелязва Ройтерс.

Назначаването на Бейкър, който оглавяваше групата от привърженици на Брексит в Консервативната партия по време на преговорите на Великобритания за излизане от Европейския съюз, беше разкритикувано от някои северноирландски политици. Народната представителка Клер Хана, която е част от Социалдемократическата лейбъристка партия, заяви, че назначаването на Бейкър е "неприятно решение, което ще изпрати разрушително послание към Европейската комисия и партиите в Северна Ирландия". "Лиз Тръс има възможност да представи аргументи в полза на решение, постигнато чрез преговори с Европейския съюз, в интерес на хората на тези острови (островите от Обединеното кралство). Тези назначения изглеждат в рязък контраст с тази цел", заяви Хана в свое изявление, като подчерта и назначаването на Крис Хийтън-Харис, който също е твърд защитник на Брексит, за държавен секретар на Северна Ирландия.

Бейкър помогна да се оглави бунтът, който повали сделката за Брексит на тогавашната премиерка Тереза Мей, като заяви, че тя държи Великобритания твърде тясно обвързана с Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст