ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Български Възход“ ще работи да приемем еврото в подходящо време

Български възход

“Българското правителство трябва да направи максимално бързо две важни неща. Първо, да създаде един независим държавен орган, който да контролира и управлява средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост с цел ефективно и устойчиво разходване.

Второ – да запази схемата в защита на потребителите от високите енергийни цени, която да бъде предвидена в бюджет 2023 година.“

Това заяви Добри Митрев по време на срещата между Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) и коалиция "Български Възход“.

Четирите национално представителни работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), обединени в АОБР, проведоха първата от поредицата си срещи с политическите партии във връзка с предстоящите парламентарни избори на 2 октомври 2022 година.

Пред ръководството и представители на коалиция "Български Възход“ четирите работодателски организации представиха приоритетите си за социално-икономическото развитие на страната, обсъдиха настоящата икономическа ситуация и допирателните точки в предизборната програма на политическата сила.

В срещата участие взеха Васил Велев – председател на АИКБ, Цветан Симеонов – председател на БТПП, Добри Митрев – председател на УС на БСК, Веселин Тодоров – член на УС на КРИБ.

От страна на коалиция "Български Възход“ в срещата участваха Стефан Янев, Румен Петков, Петър Първанов, Иван Станев и Христо Колев.

Ротационният председател на АОБР Добри Митрев и домакин на срещата представи приоритетите на АОБР, като акцентира върху ускоряване на членството на България в ОИСР, Шенген и еврозоната, гарантиране на доставките на електрическа енергия и природен газ на справедливи цени, запазване на досегашния данъчен модел, намаляване на административната тежест за бизнеса, стимулиране на инвестициите, прилагане на Конвенция № 131 за определяне на минимална работна заплата, в която са упоменати ясни критерии за изчисляването й, подобряване качеството на средното и висшето образование с цел гарантиране на подготвени кадри за икономиката, преразглеждане на поетите ни ангажименти на България по Европейската зелена сделка.

Велев посочи, че важен приоритет за работодателите е справянето с липсата на работна сила.

“Всяка година България губи над 50 000 души от пазара на труда. Това води до остър дефицит на работници и специалисти. Тази тенденция ще се задълбочава в следващите 20 години“, предупреди Велев.

Πpeдceдaтeлят нa AИKБ добави още, че ситуацията у нас е подобна на тези в други европейски държави, но за разлика от нас те правят стъпки към облекчаване на трудовата миграция, за да се справят с недостига на работна ръка и да подкрепят икономиките си. Васил Велев подчерта още, че бюрократичните спънки на българската администрация са толкова много, че биха отказали всеки почтен работодател.

Председателят на БТПП, бе категоричен, че не бива да има увеличение на заплатите без реална оценка на приноса в цялата бюджетна сфера, в това число и в системата на образованието. По отношение на увеличението на заплатите в администрацията Симеонов се обяви за оптимизиране, включително и чрез съкращения, защото идва време за икономии.

Според Цветан Симеонов, субсидирането на всички граждани по равно в областта на енергетиката е неправилно и то трябва да остане само за най-нуждаещите се, а останалите трябва да плащат на реални или поне на производствени цени.

Стефан Янев от своя страна подчерта, че подобни срещи го карат да мисли, че от "Български възход" са намерили правилната платформа – диалогът.

Макар с повечето приоритети да съм напълно съгласен, смятам, че някои от тях подлежат на обсъждане. Въпросът е не дали, а кога и по какъв начин да се случат, а затова трябват задълбочени икономически анализи, на които съм разчитал преди, и сега ще разчитам – да получа от вас, посочи Янев.

Той сподели още, че пред коалиция "Български Възход“ не стои въпросът дали, а кога е най-подходящо България да приеме еврото. От коалицията смятат, че трябва да се запази сегашната данъчна система, но да се помисли и за елемент на прогресивно подоходно облагане за предприятия, които работят с обществени средства.

Пред представителите на бизнеса Стефан Янев обяви и че администрацията трябва да има мандатност и строг контрол върху ефективността на работата й и че се нуждае от преподредба. Според него, към европейската администрация, чиято работа засяга българския интерес, също трябва да се гледа критично и да се търси отговорност. 

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст