ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ: Европа може да се освободи от руската енергийна зависимост

Антъни Блинкън

Европа има възможност да се освободи от енергийната си зависимост от Русия, която и без друго сериозно намали доставките на газ, заяви днес шефът на американската дипломация, цитиран от Франс прес, преди да се отправи към щаб квартирата на НАТО в Брюксел. 

"Налице е огромна възможност да се отървем веднъж завинаги от тази зависимост от Москва, да се отървем от тази власт, която Русия упражнява върху Европа, използвайки енергетиката като оръжие", каза Антъни Блинкен пред медии, преди да отлети от Полша за Брюксел, след като вчера посети Киев.

Европейците имат за цел да се освободят от зависимостта си от руските въглеводороди, като същевременно избегнат енергийна криза.

Русия спря в края на миналата седмица доставките по стратегическия газопровод  "Северен поток 1" с твърдението, че западните санкции заради инвазията на Москва в Украйна възпрепятстват поддръжката на последната работеща турбина.

До този момент Русия се възползва от скока в цените на електроенергията, за да напълни хазната си въпреки силно понижения износ на петрол и газ, отбелязва АФП.

Американският държавен секретар ще настоява при днешното си посещение в щаб квартирата на НАТО за "единство" между страните членки на организацията, за да "се гарантира че алиансът ще бъде възможно най-силен, за да възпре, каквато и да е нова агресия от страна на Русия".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст