ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Криминалист: Протекциите над Семерджиев са били на по-високо ниво

Георги Семерджиев

Криминалистът Иван Савов заяви, че протекциите над Георги Семерджиев, който при тежка катастрофа на бул. "Черни връх" в София уби две млади жени, са били на по-високо ниво в йерархията на МВР. "Това е много голямо петно върху системата на МВР и върху полицията в частност", смята експертът в сферата на сигурността. По думите му обаче това е само върхът на айсберга и най-лесното, което е можело да се констатира. "Да кажем, че полицаите са виновни. Не ги оправдавам в никакъв случай, но според мен наистина тук е имало протекции от по-високо", твърди Савов. Припомняме, че преди ден стана ясно, че близо 40 служители на МВР през годините помагали на Семерджиев да избегне санкции.

"Това, което се знае в средите в София за този човек е, че той дълго време е пласирал наркотици и то не на дребно, а на едро за Таки. По тази линия най-вероятно е разработван и е давал информация на службите. Много е вероятно точно по тази линия да му е правена и тази пелена върху него, за да може да си позволява тези своеволия. Малко е лицемерно да оберат пешкира хората, които са били на най-ниско ниво", каза още криминалистът пред NOVA. Той беше категоричен, че няма как да бъде пуснат нарушител само с административно наказание, без ръководен служител да го разреши.

Иван Савов обясни още, че военният прокурор, за който стана ясно, че веднага след злополучната катастрофа на бул. "Черни връх" е бил на мястото на инцидента, се е опитал да укрие нещо. По думите му вероятно става въпрос за мобилен телефон или друга улика, която би могла да свърже Георги Семерджиев с определени лица. Той е уверен, че по време на огледа на местопроизшествието е нарушен процесуалният ред. Преди криминалистите там са били въпросният военен прокурор, а по-късно и полицайката Симона Радева.

Според експерта от 20 години насам в МВР тече отрицателен подбор на кадрите. "Това означава, че се назначават на хора, които отговарят на долната граница на критериите"  уточни той.

Междувременно БНР съобщава, че началник на сектор и началник на група в столичната "Пътна полиция" са двама от полицаите на ръководни постове, помагали на Георги Семерджиев. Сред служителите, уличени, че са оказвали съдействие, има и служители на охранителна полиция в две районни полицейски управления в София. При проверките в МВР е установено, че в годините назад служителите са съставяли само актове на Семерджиев, без да докладват случаите на нарушения. Третият ръководен служител работи в едно от столичните районни полицейски управления.

По-голямата част от работещите във вътрешното министерство, засечени в нерегламентирани отношения със Семерджиев, работят в "Пътна полиция" София. Има и няколко служители на "Охранителна полиция". Те са спирали бившия футболист през годините за различни нарушения. При проверките е станало ясно, че част от случаите е трябвало да бъдат докладвани в прокуратурата, но това не се е случвало.

Паралелно се очакват и рокади в ръководството на "Пътна полиция" към СДВР. Източници на Националното радио твърдят обаче, че те нямат общо със случая, свързан със Семерджиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст