ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Alcatraz AI получава 25 млн. долара финансиране за растеж

Alcatraz AI

Лидерът в автономния контрол на достъпа – Alcatraz AI, основан от българина Венци Гайтанджиев, който използва водеща в индустрията 3D лицева автентификация и AI за създаване на безопасни пространства, набра 25 млн. долара финансиране от Серия А. Рундът беше ръководен от Almaz Capital и включваше Европейската банка за възстановяване и развитие, Endeavor Catalyst, Silverline Capital и Golden Seeds, заедно с участието на съществуващите инвеститори JCI Ventures (корпоративното рисково звено на Johnson Controls), Ray Stata и LDV Partners. 

„В Alcatraz AI вярваме, че

безопасността и сигурността са първият принцип,

и се ангажираме да водим нова ера на безпроблемен контрол на достъпа, като използваме уникалната сила на човешкото лице, за да направим достъпа до пространства толкова сигурен, бърз и лесен, колкото е отключването на телефона ви", коментира Тина Д”Агостин, главен изпълнителен директор на Alcatraz AI. „Радостни сме да навлезем в следващия етап от растежа на нашата компания, като си партнираме с нашите инвеститори, които имат богат опит в разрастването в световен мащаб на компании предоставящи технологии от ново поколение."

От днес Alcatraz AI отваря рунд на финансиране в размер на 1 млн. евро за частни инвеститори в SeedBlink, инвестиционната платформа за европейски стартъпи.

„Най-иновативните технологични компании в света са внедрили решението на Alcatraz AI

в своите сгради, което говори само по себе си. Стартиралият днес рунд в SeedBlink е може би последната възможност за частни инвеститори да участват в Серия А на този изключителен стартъп с български корени заедно с реномирани фондове за рисков капитал и институционални инвеститори и при същите условия“, отбелязва Ангел Хаджиев, управляващ мениджър на SeedBlink за България. „Венци е истински визионер и заедно с екипа си е успял да разработи, стартира и реализира компания, която ще предефинира физическата сигурност за всички”, допълва той. 

Пазарът за контрол на физическия достъп, възлизащ на 70 млрд. долара,

се нуждае от решения от следващо поколение, които позволяват по-модерни и сигурни начини за отключване на местата, където хората работят, живеят, учат и се забавляват. Днес най-често използваното удостоверение за достъп до охраняеми помещения е карта за достъп, която може да бъде изгубена, копирана или открадната. Алтернативните технологии, като например мобилните и старите биометрични системи, не са набрали популярност поради предизвикателства, свързани с внедряването им и тези, пред които се изправят потребителите с тях.

От основаването си през 2016 г. от българина Венци Гайтанджиев, Alcatraz AI си поставя за цел да трансформира преживяването при влизане в пространства по най-сигурния начин, като същевременно осигури напълно пасивна и безпроблемна употреба на вратите за обитателите и екипите по сигурността, които ги управляват. Водещият продукт на Alcatraz AI, The Rock („Скалата”), е внедрен в някои от най-успешните предприятия в света, включително в 25 от компаниите в класацията Fortune 500. От 2020 г. насам, компанията бележи ръст в САЩ и в световен мащаб, като в над десет държави се внедряват решения на Alcatraz AI, които пък осигуряват сигурността на над 1 милион служители. 

Almaz Capital, фонд за рисков капитал със седалище в Силициевата долина и офиси в Берлин, се фокусира върху революционни дълбокотехнологични компании в областта на B2B софтуера. 

„За нас е удоволствие да добавим Alcatraz AI към нашето портфолио от 25 компании", каза Даниил Столяров, партньор в Almaz Capital.Almaz непрестанно търси технологични приложения, които революционизират и трансформират утвърдени индустрии. Alcatraz прилага изкуствен интелект, за да гарантира, че сигурността, неприкосновеността на личното пространство и удобството са възможни при автономния контрол на достъпа."

Плановете на Alcatraz AI са да

се фокусира върху глобалното си разширяване и продуктовите иновации,

за да отговори на различни случаи на употреба, в момент, в който организациите продължават да модернизират своите системи за контрол на достъпа.  

„Радваме се, че ще подкрепим екипа, докато разширява своята технология за биометрично удостоверяване, за да направи влизането в сгради и пространства сигурно и безпроблемно", отбелязва Азиза Захидова, директор на екипа за рисков капитал на ЕБВР, инвеститор в дялов капитал в ранен етап и етап на растеж за технологични компании от развиваща се Европа. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст