Болсонаро ще се оттегли от политиката, ако изгуби изборите

болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че ще се оттегли от политическия живот, ако изгуби изборите през октомври. Междувременно анкетите не го сочат за фаворит, предаде Франс прес.

"Ако такава е волята Божия, ще продължа. Ако ли не, ще сваля (президентската) лента и ще отстъпя назад, тъй като на моята възраст вече няма какво да правя на този свят, ако на 31 декември престоят ми (на президентския пост) приключи", каза той в понеделник вечерта в разговор с водещи на подкастове, насочени към младите евангелисти.

Изненадващо изявление от страна на крайнодесен президент, гръмогласно заявявал преди година, че "единствен Бог" може да му отнеме властта.

През последните седмици 67-годишният Болсонаро заговори с малко по-умерен тон в опит да привлече избиратели с по-центристки нагласи.

Според последното проучване на института "Датафоля", публикувано в петък, той изостава с 11 пункта от левия експрезидент Лула да Силва (34 срещу 45 на сто) – дистанция, която възлизаше на 21 пункта през май, но постепенно намаля.

"Не съм спасителят на отечеството, не съм аз този, който ще спаси Бразилия", каза още Болсонаро в над четиричасовия разговор от понеделник.

Държавният глава се обърна директно към младите хора и посочи, че изборът им при гласуването може "да бележи тяхното бъдеще", а после разкритикува левите правителства в повечето други южноамерикански страни. 

"Направете сравнения с други страни, какво е общото между ръководителите на тези държави, където тези (леви) политики не работят, и се запитайте това ли искате за Бразилия", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст