МВФ планира “шоков хранителен прозорец”

Кристалина Георгиева

Международният валутен фонд търси начини да помогне на държавите, засегнати от глобалния хранителен шок, предизвикан от руската инвазия в Украйна. Това е част от по-обхватния процес на преосмисляне на ролята на институцията като кредитор от последна инстанция на своите членове.

МВФ предлага на управляващия си борд да разшири достъпа до извънредно финансиране с една година за страните с ниски доходи, които са най-уязвими на промените на цените на храните, достигнали "космически стойности" в последните месеци, заяви шефката на международния кредитор Кристалина Георгиева във виртуално интервю с президента на Центъра за световно развитие Масуд Ахмед на 13 септември. По нейна оценка, около 50 нации отговарят на критериите за подпомагане, като за 20-30 от тях то трябва да стане "незабавно". 

Потребителите в глобален мащаб се борят със задълбочаващата се криза на издръжката на живота, подгрявана от инфлацията в сферите на горивата и на храните, която показва слаби признаци за отстъпление. Високите цени наложиха повишения на лихвените проценти, които оскъпиха обслужването на задълженията и засилиха опасенията от последваща криза на финансирането на развиващите се и на бедните държави.

Фондът "обмисля много задълбочено" нужните промени за най-добро обгрижване на "невинните хора", страдащи от глобалните шокове, подчертава Георгиева. Тя обещава заедно с колегите си да предложи на борда меню от опции за осъвременяване на ролята на институцията "в сегашната ситуация и най-вече за бъдещето". Основният акцент в дискусиите е да се осъзнае и приеме, че светът се е променил и това налага промени и в МВФ, за предпочитане – в аванс. Преди месеци финансовият министър на САЩ – Джанет Йелън – също предложи модернизация на МВФ и на Световната банка, за да могат те "да отговарят на ХХІ-и век".

В продължилото около 45 мин. интервю Георгиева отдели специално внимание на Украйна и каза, че страната би могла да е сред онези, които да се възползват от "шоковия хранителен прозорец". Финансирането за Киев би могло да е в рамките на получения през март извънреден заем от 1.4 млрд. долара. Георгиева добави, че МВФ работи с Украйна по по-широка и дългосрочна програма, която включва и мисия в страната през идните седмици.

Международният кредитор обсъжда и най-едрия си длъжник Аржентина след като проведе среща с новия министър на икономиката Серхио Маса на 12 септември – първата след като през август той встъпи в длъжност. Георгиева сподели, че е впечатлена от състава на екипа, дошъл във Вашингтон, в който са били включени председателят на националната банка и други висши сътрудници. Според нея това е положителен сигнал, че цялото правителство се ангажира да изпълни програмата и че това вдъхва усещането за "партньор, с когото (институцията) ще работи добре".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *