Заплаха за бъдещето на е-мобилите заради цените на тока

електромобили (електрически автомобил)

Ръстът на цените на електроенергията заплашва бъдещето на електромобилите според представители на отрасъла в Германия, пише британският вестник The Guardian.

Ако преди притежаването на електромобил беше привлекателно заради ръста на цената на бензина, то след скорошното повишение на цените на електроенергията (в Германия, например, с една трета в сравнение с миналата година) разликата в цените се е свила.

Отбелязва се, че собствениците на електромобили, зареждащи ги вкъщи или по договор с оператори на зарядни станции, са се сблъскали с ръст на цените с 10% и повече. Очакванията са и за по-нататъшен ръст на цените във връзка с това, че цената на на електроенергията е вързана с цената на природния газ. Недостигът на суровината се появи след като Русия прекрати доставките на газ в Германия, пише изданието.

Появиха се опасения, че по-нататък инвесторите няма да имат стимули за строителство на нови зарядни станции. В този случай електромобилите ще станат по-непривлекателни, тъй като ще се затрудни експлоатацията им, отбелязва The Guardian. Според автомобилния икономист Стефан Братцел, такова развитие на събитията е само по себе заплаха за отрасъла.

„Ако електромобилите станат по-скъпи при използването им, то развитието на  електрическата мобилност ще се окаже под заплаха, тъй като едва ли някой ще иска да си купува електромобил при това положение“, казва експертът.

Братцел и други поддръжници на електрическия транспорт призовават правителството на  Германия да запази нивото на цените на електроенергията по-ниско от цените на бензина, съобщава още вестникът. Също така експертите предлагат да се увеличи транспортният данък за дизеловите и бензиновите автомобили. В момента електромобилите не се облагат, като те също така може да получат разрешение да използват автобусните ленти и места на паркингите, които не са достъпни за автомобилите с двигатели в вътрешно горене.

Припомняме, че голям стимул за купуването на електромобил е и това, че в много европейски страни държавата дава и помощ за купуването на еко возило. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст