ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зърнопроизводители протестират с машини срещу украинското зърно

комбайн

Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските  кооперации в България организират протести днес в редица градове.

Недоволството им е продиктувано от липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство във връзка със засиления и, според тях, безконтролен внос на зърно от Украйна, както и от условията по т.нар. европейска "зелена сделка".

Земеделците заявяват и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ в страната ни.

Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати. 

Бездействието на правителството поставя пред изпитание целия бранш и рискува фалити сред земеделците, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, цитирана от БНР: "Не можеш да отвориш Европейския съюз като разграден двор, защото украинските колеги не произвеждат стоката си по регламентите, по които я произвеждат европейските колеги. И да престанат да натискат бранша, защото той ще умре."

Недоволството на земеделците е продиктувано и от условията на "зелената сделка", която допълнително оскъпява тяхната продукция и по думите им е неприложима. 

"Зелената сделка" трябва да бъде променена, има безумни неща, които са неизпълними към този момент."

Протестните шествия със земеделска техника се организират в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Началният час е 11. 

В Бургаска област зърнопроизводители ще протестират с шествия, без да блокират движението, в градовете Бургас, Айтос и Карнобат. Първото шествие ще започне в 8.30 ч. от изхода на Карнобат до центъра на града.

В Бургас шествието със земеделска техника ще тръгне от кв. "Горно Езерово" до кръстовището на изхода на града в посока Созопол, след което ще се върне обратно.

В Айтос шествието ще премине от "Водопада" до центъра на града и обратно.

В Пазарджик протестът на земеделските производители ще започне в 11  от парк  "Стадиона".  В продължение на два часа с шествие ще бъдат блокирани възлови кръстовища и булеварди в града.

Около 12 часа  се очаква тежкотоварните  машини да преминат през моста на река Марица като по този начин ще бъдат блокирани изходите към Велинград, Пещера и Батак. 

След това шествието ще премине по околовръстния булевард "Стефан Стамболов" до изхода за Пловдив. От полицията призовават гражданите в рамките на тези два часа да използват обходни маршрути.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст