Андреев: Руснаците работят с хора, за които не предполагате

Методи Андреев

В България има огромна мрежа от руска агентура. А руснаците работят с партии и хора, за които никой не предполага. Това коментира пред NOVA Методи Андреев, бивш депутат, член на Комисията за контрол на службите и на Комисията по досиетата. Той коментира последния доклад на ДАНС, информация за който беше разпространена преди ден. Според документа страната ни продължава да е обект на системен разузнавателен интерес. Русия използва пропаганда и дезинформация, за да упражнява влиянието си у нас. През втората половина на миналата година е започнала мащабна хибридна кампания срещу разширяването на НАТО на изток и разширяване на влиянието на Русия сред други държави, сред тях и България, са изводите в доклада.

"Това, което излиза като доклади от ДАНС, ДАР и Военна информация, това са годишните доклади, които службите трябва да представят пред парламента. Когато се сформира парламентът след 2 октомври, вероятно бъдат разгледани от депутатите. Такива доклади е имало и преди. Този път това, което излезе в медиите от трите служби, ми прави впечатление, че единствено в ДАР няма спомената Русия като източник на тези хибридни атаки и заплахи. Но по-важното е какво са дали в секретната част”, коментира Андреев. "Тази работа не е изненада. За всички стана ясно, че Русия не е онази държава – братска държава, която мисли за бъдещето и добруването на Българите и други народи по света. Видя се, че тя проявява един диктаторски режим. Тя започна една нелогична война в независима Украйна. Виждаме как рекетира света и Европа с газа”, посочи още той. И допълни, че енергийната независимост на България не е от вчера и онзи ден. Според него българските служби "са тежко пробити от руско влияние".

"Изгонихме толкова руски дипломати. А те в България с кого работиха? С онези четирима-петима пенсионери, които бяха арестувани? В България има огромна мрежа от руска агентура, която е подготвена преди и след 1989 г. Агентурата е икономическа, политическа и за влияние. Агентите за влияние са ясни – когато ги чуете как говорят за „Турски поток”, за „Газпром”. Проблемът е кои са агентите за политическо и кои за икономическо влияние. Това са тежко законспирирани лица.  Руснаците работят с партии и хора, за които никога не може да предположите, че работят с Русия. Това е така наречената Пета колона", отбеляза бившият депутат.

Той обяви, че Държавна сигурност е развила оперативно мероприятие, наречено "Възраждане". То е много малко известно. "Знам една част от хората, ангажирани в това мероприятие. Вие никога не сте ги чували тези хора, като обявени агенти на ДС. Една от версиите е, че тези хора с техните архивни документи са изнесени в Русия и те работят тайно за нея. Там има премиери от прехода, министри, главни прокурори от прехода", добави Методи Андреев.

Според военния експерт Илия Налбантов от ДАНС са си свършили работата. "По-важното е дали тези доклади създават среда в България, така че да минимизират въздействието на руската агентура. Те практика работят в тази посока – да се създава среда, в която в българското общество да се генерира нетърпимост спрямо тези, които предават интересите на страната ни", счита той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *