Българският труд е най-евтиният в Евросъюза

работа

У нас разходите за труд са най-ниски в целия Европейския съюз. Това показват резултатите от изследване, публикувано от германската агенция за икономическо развитие и цитирано от bTV. В същото време друго проучване предупреждава за растящ недостиг на квалифицирани работници в Германия до 2030 г. 

Данни на Евростат сочат, че у нас средните разходи за труд за миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4 на сто през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. Според германската агенция за икономическо развитие в България най-значително нарастват заплатите в компании които търсят квалифицирани работници.

Същевременно разликата между търсенето и предлагането на квалифицирана работна ръка в Германия се увеличава. Тази тенденция може да доведе и до забавяне на икономическия растеж в страната. Като основна причина авторите на изследването виждат застаряването на населението. Например във фармацевтичния бизнес и при лекарското съсловие кадри липсват. Като една от опциите за облекчаване на проблема се разглежда по-голяма вълна работници от чужбина, която да запълни липсите на пазара. Според експерти дори и те да нямат нужната квалификация, могат да бъдат обучени на място.

В различни сектори вече се усеща липсата на персонал, независимо от квалификацията. Има недостиг на готвачи, персонал в детските градини и старческите домове, шофьори. Германия усилено работи за решение на проблема.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст