ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дават още 10 милиона лева на три общини в района на Карлово

Иван Демерджиев

Държавата ще отпусне още 10 милиона лева на три общини в района на Карлово. Това обяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев след заседанието на междуведомствената комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Още около 20 милиона са дадени днес за ликвидиране на други последици от наводненията, каза още вътрешният министър. Той изтъкна, че превенцията е много важна.

На втори септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. 

Над 480 военни от Сухопътни войски и Щаба на отбраната от днес започнаха да разчистват земната маса в дворовете на пострадалите къщи в Богдан и Каравелово. Работата ще продължи три седмици. Военните ще влизат във всяка къща в двете населени места, за да помагат на собствениците. Командирът на 61-ва Стрямска бригада посочи, че сроковете на тяхната помощ може да бъдат съкратен, ако разполагат с повече лекогабаритна техника и трактори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст