До края на лятото България ще е достигнала 80% от резултатите през 2019-а

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в 105-та среща на Борда на директорите на Европейската туристическа комисия

Бордът на директорите на Европейската туристическа комисия е обсъдил на своята 105-та среща възстановяването на туристическия сектор в Европа, като мотото е било „Резултати лято 2022“.  Събитието се състоя в Рим. Като част от борда, с мандат до края на 2023 г., България ще взема участие в решаването на важни за индустрията теми, въпроси и проблеми, приемане на нови членове, одобряване на програмата за действие и на бюджета.

На тази среща страната ни беше представена от заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева.

Всяка държава е споделила позитивните резултати от сезона. Заместник-министър Георгиева е изтъкнала, че усилията на Министерството на туризма са насочени към използването на всички възможности за възстановяването на българския туризъм, като то е в постоянен контакт с всички заинтересовани страни за постигане на сътрудничество между институции и бизнес.

Заместник-министърът също е споделила най-актуалните данни за нашата страна, които сочат, че до края на летния сезон България ще е достигнала 80% от резултатите през 2019 година. Водещи пазари за страната ни, както и в последните години, са Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и други.

Но, въпреки оптимистичните перспективи за възстановяване на туризма, не може да се пренебрегнат продължаващите предизвикателства пред туристическия сектор на Европа, включително глобалната инфлация и продължаващия руско-украински военен конфликт.

Заместник-министър Георгиева е подчертала, че фундаментална предпоставка за развитие на туризма е мирът. А продължаващите военни действия оказват изключително негативно влияние върху туристическия сектор в България.

Страната ни се адаптира към международната обстановка и новите тенденции, а усилията на българския туристически бизнес са насочени към всеки един турист.

Обсъдена е била и стратегията на Европейската туристическа комисия за развитие на туризма в Европа до 2030 година. Важен акцент е поставен върху работата на организацията за издигане на имиджа на сектора „туризъм“ и на професиите в него.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст