ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КЗК анализира продажбата на ИТ фирмата „Мусала Софт“

кзк

И в тези предизвикателни времена ИТ секторът продължава да расте и да увеличава продажбите. А и основните играчи остават оптимисти за потенциала на индустрията в дългосрочен план.

Така че няма нищо странно във факта, че чешката „Арикома Груп Интернешънъл“ АБ е уведомила Комисията за защита на конкуренцията, че иска да осъществи концентрация посредством придобиване на пряк едноличен контрол върху българската ИТ фирма „Мусала Софт“ АД.

Сделката, подписана от собствениците на „Мусала Софт“ и ARICOMA Group в началото на август, е за продажба на 100% дял от компанията. Фирмата купувач е част от групата KKCG, която е собственост на Карел Комарек, един от най-успешните чешки предприемачи. ARICOMA Group е бързо развиващ се европейски доставчик на ИТ услуги NextGen. Тази инвестиция е друга ключова стъпка в стратегическото развитие на ARICOMA. Като част от сделката, мениджърският екип на "Мусала Софт" ще остане на борда в дългосрочен план и ще участва активно в изграждането на бъдещето на ARICOMA. Продажбата подлежи на одобрение от съответните антимонополни служби и се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на тази година.

Двете компании извършват търговски дейности свързани с ИТ услуги, които включват комплексни инженерингови решения, ИТ архитектурен дизайн, инфраструктура и облачни услуги, киберсигурност, внедряване на приложения за стопанско управление, разработване на софтуерни решения, аутсорсинг и ИТ консултантски услуги.
Според уведомлението от купувача, не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари в страната, но би могла да окаже несъществено въздействие на пазара на ИТ услуги в рамките на Европейската икономическо пространство /включва страните от ЕС плюс държавите от Европейската асоциация за свободна търговия – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, без Швейцария/. По-специално става въпрос за неговите сегменти: разработване и интеграция на софтуер, поддръжка на софтуер, ИТ консултации и системна интеграция.
Купувачът „Арикома Груп Интернешънъл“ иска от КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка от надзорния орган уточниха, че всяко трето заинтересовано лице
може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.
От регулатора обявиха, че съобщението е изготвено от уведомителя, но КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст