Ръст на лихвите до 4.5% ще потопи с 20% щатските борсови индекси

пазари

Рей Далио направи мрачна прогноза за американските фирмени акции и икономика след по-високите от очакваните инфлационни равнища в Съединените щати през август, които за пореден път разклатиха глобалните пазари през седмицата. В публикация в LinkedIn милиардерът основател на хеджинговия фонд "Бриджуотър асошиейтс" предполага, че "лихвените проценти ще трябва да нараснат съществено (към по-високата стойност на диапазона 4.5-6.0 процента". Което "ще забави кредитния растеж на частния сектор, а оттам ще намали разходите му и ще охлади цялото стопанство". Далио добавя, че по-слабо повишение на лихвите до около 4.5% ще предизвика почти 20% срив на цените на фирмените акции.

Паричният пазар предполага, че търговците са вкарали изцяло в цените лихвено увеличение със 75 базови пункта през идната седмица когато ще се проведе редовното съвещание на паричните стратези на Федералния резерв, със слаба вероятност за цял процент, както предлага бившият щатски финансов министър Лорънс Съмърс. Пазарните играчи очакват щатските централни банкери да качат лихвите до максималните около 4.4% през идната година от сегашния диапазон 2.25-2.50 процента.

Далио отбелязва, че инвеститорите все още изглеждат незаинтересовани от дългосрочната инфлация. Пазарът на облигации показва, че търговците очакват средна годишна инфлация от 2.6% през следващото десетилетие, докато приблизителната оценка на милиардера е за стойности между 4.5% и 5 процента. С очакваните икономически шокове тя може и да е "значително по-висока".

Далио посочва, че кривата на доходността ще остане "сравнително полегата" докато са налице "неприемливи отрицателни ефекти" върху икономиката. Задълбочаващата се инверсия на ключови индекси на тази крива, която за мнозина е потенциален предвестник на рецесия, е допринесла за по-песимистичните нагласи за икономическата активност сред инвеститорите. Те спекулират, че Федералният резерв ще потопи щатското стопанство в рецесия през идната година в хода на битката за овладяване на инфлацията и вече предвиждат, че паричните стратези ще започнат да понижават лихвите към края на 2023-а. 

Щатският борсов индекс S&P 500 е напът да приключи 2022-а с най-голямата годишна загуба от 2008-а, а щатските държавни облигации понесоха най-сериозните удари от десетилетия насам.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст