ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Уаил Сауан наследява Бен ван Бьорден начело на “Шел”

Shell plc Шел главен изпълнителен директор Уаил Сауан

Shell plc („Shell“) обяви днес, че Бен ван Берден ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор в края на 2022 година. Неговият наследник ще бъде Уаил Сауан, директор „Интегрирани газови, възобновяеми и енергийни решения“ в компанията. В момента той работи в централата в Хага и е член на Изпълнителния комитет на Shell от три години.

На 1 януари той ще замени на поста Бен ван Бьорден, чийто мандата изтича в края на годината. Тогава Уаил ще стане член и на борда на директорите на Shell. Бьорден ще остане като съветник към борда на директорите до края на юни, след което ще напусне окончателно групата.

"За мен беше привилегия да работя заедно с Бен и за мен е чест да поема ръководството на тази велика компания от него. Очаквам с нетърпение да насоча пионерския дух и страстта на нашите невероятни хора да се изправят пред огромните предизвикателства и да уловят възможностите, предоставени от енергийния преход. Ще бъдем дисциплинирани и фокусирани върху стойността, докато работим с нашите клиенти и партньори, за да доставяме надеждната, достъпна и по-чиста енергия, от която се нуждае светът“, коментира Сауан.

По-рано този месец Ройтерс писа, че "Шел" избира наследник на Бьорден, който оглавяваше компанията в продължение на почти десетилетие, измежду четирима кандидати, включително Сауан.

Той е работил в Европа, Африка, Азия и Северна и Южна Америка по време на своята 25-годишна кариера в Shell, а също така е заемал роли в Downstream Retail и в различни търговски проекти и проекти за развитие на нов бизнес.

Уаил е роден в Бейрут, Ливан, и има двойно ливанско-канадско гражданство. Той е израснал в Дубай и притежава магистърска степен по химическо инженерство от университета Макгил в Монреал и магистърска степен по бизнес администрация от Harvard Business School. Той е женен за Никол и имат трима сина.

Royal Dutch Shell plc,

известна като Shell, е англо-холандска нефтена и газова компания с централен офис в Нидерландия и учредена в Обединеното кралство. Тя е една от шестте най-големи компании за добив на петрол и газ и най-голямата в Европа. Shell е вертикално интегриран и е активен във всички области на нефтената и газовата промишленост, включително проучване и производство, рафиниране, транспорт, дистрибуция и маркетинг, нефтопродукти, производство и търговия с електроенергия. Също така има дейности, свързани с възобновяема енергия, включително в биогорива, вятърни, енергийни системи и водород.

Групата има дейност и у нас. Едноличен собственик на

„Шел България“ ЕАД

е нидерландското дружество "Шел Петролеум" Н.В. – Холандия (Shell Petroleum N.V.). Краен собственик е публичното дружество "Роял Дъч Шел" Плс, чиито акции се търгуват на фондовите борси в Ню Йорк, Амстердам и Лондон.

Основната търговска дейност на "Шел България" е свързана с търговия на дребно с горива посредством собствена верига от търговски обекти. Съгласно обичайната търговска практика, "ШЕЛ" осъществява като съпътстваща търговска дейност и опериране на търговски обекти, разположени в територията на самите бензиностанции, предлагащи храни, напитки и нехранителни стоки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст