Венецуела е готова да снабдява световния пазар на петрол и газ

николас мадуро

Венецуела "е готова" да снабдява световния пазар на петрол и газ, заяви президентът Николас Мадуро, осъждайки енергийната криза, причинена от санкциите, наложени на Русия след нейното нахлуване в Украйна, съобщи Франс прес.

"Венецуела е готова и желае да изпълни ролята си и да снабдява по стабилен и безопасен начин пазара на петрол и газ, от който се нуждае световната икономика", заяви Мадуро на събитие, организирано в рамките на посещението в Каракас на генералния секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Хайсам ал Гайс.

Мадуро каза, че правителството му е възстановило петролната индустрия, чието производство беше достигнало исторически ниски нива след години на спиране на инвестициите и липса на поддръжка. Днес то е около 700 000 барела на ден, в сравнение с 2,3 милиона барела на ден през 2002 г., отбелязва АФП.

През 2019 г. САЩ наложиха редица санкции на Каракас, включително ембарго върху венецуелския петрол, след като Мадуро беше преизбран през 2018 г. за втори мандат при гласуване, бойкотирано от опозицията. През май тази година администрацията на президента Джо Байдън обяви ограничено облекчаване на някои от тези санкции, в момент, когато цените на енергията скочиха заради войната в Украйна.

Президентът чавист осъди енергийната криза, породена от санкциите срещу Русия, които той определи като "ирационални, неоправдани, нелогични".

Русия, водещият доставчик в Европа, рязко намали доставките на газ, което поражда опасения за недостиг и покачване на цените. Мадуро призова за "справедлива, балансирана цена" от 100 долара за барел и повтори призива си към чуждестранните петролни компании да произвеждат във Венецуела.

Ал Гайс от своя страна заяви, че ОПЕК е изправена пред "най-сериозните, най-критичните" предизвикателства от създаването си преди 62 години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст