Зеленски е леко пострадал при катастрофа

Володимир Зеленски

Автомобилът на украинския президент Володимир Зеленски се е сблъскал с друго превозно средство рано тази сутрин, но той не е пострадал сериозно, съобщи във Фейсбук неговият говорител Сергей Никифоров.

Зеленски се е връщал след посещение на войските в наскоро отвоювания от руските сили град Изюм, но в украинската столица в президентския кортеж се е блъснал друг автомобил. Шофьорът му е получил първа помощ от медицинския екип на президента и е отведен с линейка. Украинският държавен глава не е получил сериозни наранявания.

Говорителят не уточни дали и какви травми е понесъл Зеленски, но заяви, че причините за случилото се се изясняват.

Инцидентът може да е довел до забавяне в публикуването на вечерното видеообръщение на Зеленски.

Според външния министър на Украйна Дмитро Кулеба президентът на Русия Владимир Путин, говорейки за "неефективност на зърнения коридор", се опитва да шантажира света с глад, настоявайки за отстъпки, срещу които Москва да продължи да изпълнява споразуменията за износ на зърно от украински пристанища, съобщи Би Би Си.

"Президентът Путин лъже, когато твърди, че повечето зърно от Одеса отивало в страни от Европа, а не от Африка и Азия, както бе предвидено. Всъщност повечето зърно, което тръгва от това пристанище, а също и от други пристанища, отива именно в Азия и Африка", каза Кулеба на брифинг в Одеса.

Според министъра руският президент ще настоява за поредни отстъпки, засягащи санкциите, щом наближи ноември, когато приключва действието на договореностите от Истанбул.

Кулеба каза, че в момента зърненият коридор е безопасен. "Това не означава, че Русия няма в някой момент да реши да го наруши и да нанесе ракетен удар по някое пристанище. Още веднъж изразявам искрена надежда, че това няма да се случи. Ние обаче трябва да бъдем максимално предвидливи", добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст