ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гръцки кораб е превозвал ембаргови въглища от Русия

пазари

Плавателен съд, нает от регистрирана в Гърция компания, е транспортирал въглища от руско пристанище в края на август, след като санкциите на Европейския съюз върху суровината са влезли в сила, показват данни на компании от бранша. Корабът "Ставрос" е приключил товаренето на 53 хил. тона въглища от "Таманский терминал навалочних грузов" на порт Таман на 29 август, по информация на фирмите Kpler и Logistic OS. Той е акостирал на пристанище близо до турския град Искендерун на 5 септември, сочат данни на устройствата, следящи морския трафик, на агенция "Блумбърг". 

"Ставрос" е под управлението на компанията от Атина "Ийстърн медитърейниън меритайм". Говорител на фирмата е отказал официален коментар за товара на кораба, но е подчертал, че не може и да става въпрос за нарушаване на санкциите, ако дестинацията на плавателния съд не е на територията на ЕС. Европейската комисия обаче беше информирала, че ограниченията се отнасят както за "покупките", така и за всякакви "трансфери" на руски въглища, независимо от крайната точка на товарите. Те се простират и върху финансирането и застраховането от фирми от ЕС, без значение от националността на фирмата, която превозва пратките. В случая със "Ставрос" не е ясно нито дали въглищата са добити в Русия, нито кой е реалният собственик на кораба, нито финалната дестинация и използваната консигнация. Устройствата за проследяване на корабния трафик обаче показват, че след като е спрял на турското пристанище, плавателният съд е бил по-високо над водата отколкото когато е пристигнал.

След нахлуването на Русия в Украйна ЕС наложи поредица от санкции в опит да лиши от средства военната машина на президента Владимир Путин. Рестрикциите обаче натовариха европейските икономики с непосилни разходи, а препускащите цени на енергията напомпаха инфлация и наложиха увеличение на лихвените проценти, особено след като Кремъл спря газовите доставки за Европа по най-големия газопровод "Северен поток 1" до Германия. Забраната за внос на руски въглища беше одобрена от Брюксел през април като част от петия пакет от санкции срещу Русия. По онова време ЕК каза, че тя ще засегне една четвърт от руския износ на суровината, което е еквивалентно на годишни приходи от около 8 млрд. евро. Ембаргото влезе в сила на 10 август, включително и върху финансирането или застраховането на всякакви товари с руски произход. Около 90% от застрахователите са под юрисдикцията на ЕС, защото дори онези, които са извън блока, се презастраховат в европейски компании, за да диверсифицират риска.

Говорител на ЕК отказва коментар по случая с мотив, че за спазването на санкциите са отговорни националните власти. Гръцкото правителство е съобщило, че не може да изрази становище по изнесената информация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст