Когато „Газпром“ не вдига телефона, прагматикът става глупак

Радан Кънев

Никога не е добре, когато управлението се държи, меко казано, неадекватно. Така евродепутатът Радан Кънев, излъчен от ДСБ, коментира заявената готовност на служебното правителство да води разговори за газ с „Газпром“.

По повод отказа на настоящия кабинет да се възползва от договорените от предшествениците му танкери, Кънев поясни пред bTV, че служебното правителство живее в измислен свят, в който може да измисли газ от „Газпром“.

„Дали това е морално? Естествено, че не е. Те казват – ние сме прагматици. Само че „Газпром“ не си вдига телефона и така прагматикът става глупак. Това че бяха отказани танкерите с втечнен газ беше на ръба на политическото безумие – много повече от грешка“ – категоричен бе Кънев.

На въпрос каква е цената на това решение, Радан Кънев отговори, че няма отговор, но уточни, че когато през октомври ще се разтоварва единият танкер, договорен от Кирил Петков, цената е паднала с 30 процента в сравнение с преди и няма да повиши общата стойност на газовия микс.

Евродепутатът сравни сегашната криза с доставките на газ от Русия с петролната – от 70-е години на миналия век.

Радан Кънев настоя управляващите да мислят в няколко посоки – освен за диверсификацията, като цяло за намаляване на употребата на газ и намиране на механизми за компенсации, защото цените няма да се върнат на нивата от преди 2019-а година.

По отношение на мерките, предлагани от Европейския съюз за справяне с кризата, Радан Кънев поясни, че тяхната ефективност зависи от поведението на Европа – дали тя, като пазарен играч, ще се държи единно или ще взима административни решения.

„Ако ние наложим единния пазар, който е съществуваща политика, влачеща се повече от 12 години с различен успех, тогава заявката на Европа, че няма да плаща повече от определена цена за газ, е чисто пазарна“ – обясни Радан Кънев и продължи, че ако Европейският съюз се опитва да реши кризата със законодателство, без да има общия пазар – тогава ще станем свидетели на опасно заиграване с него.

Според Кънев темата за свръхпечалбите, натрупани от доставчиците на електричество в резултат на газовата криза, трябва да се разглежда съвсем отделно. Те са факт и са на гърба на потребителя, категоричен бе евродепутатът.

"България е суперизносител на електроенергия, като ние не правим енергия от газ и така нашите производители реализират огромни печалби. Това означава, че за енергийния бизнес за България тази ситуация е добра" – поясни Кънев и призова правителството ни при предстоящите преговори в Съвета на Европейския съюз да намери баланса – внимателно да прецени българския интерес. А той е – да има мерки срещу свръхпечалбите, но конкретните решения да бъдат на национално, а не на европейско ниво, защото българският пазар е много специфичен, подчерта Радан Кънев.     

Попитан дали е от интерес на „Демократична България“ да е в коалицонно управление със социалистите, които са за преговори с „Газпром“ и срещу санкциите, налагани на Русия, Радан Кънев отговори отрицателно, но поясни, че първо трябва да се видят резултатите от изборите и после да се помисли за това какво е възможно, а не какво е хубаво.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст