МААЕ призова Русия да напусне Запорожката АЕЦ

Рафаел Гроси

Страните членки на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призоваха Русия да напусне Запорожката АЕЦ.

Военната окупация на централата "значително повишава риска от ядрена авария или инцидент, с което застрашава населението на Украйна, съседните страни и международната  общност", се казва в резолюция на борда на директорите на организацията. 

Руската армия и руската държавна компания "Росатом" трябва да преустановят всички свои дейности в атомната централа и да върнат контрола на украинските власти, пише още в документа.

През последните седмици Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, многократно бе подлагана на атаки. След прекъсване на външното електрозахранване, с което се охлаждаха ядрото на реактора, през уикенда съоръжението беше напълно изключено. Междувременно външното електрозахранване беше възстановено с помощта на резервна преносна линия, за да се предотврати прегряването на реактора, дори и когато централата е изключена. 

Идеята на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси за прекратяване на огъня в зоната около Запорожката АЕЦ е изтъкната в документа, макар че не е експлицитно подкрепена. В понеделник самият Гроси призна, че все още редица въпроси около създаването на подобна зона остават нерешени.

Според дипломатически източници резолюцията е била подкрепена от 25 от общо 36 страни, които участват в борда на директорите.

Москва се е запознала с доклада на Гроси и е съгласна с извода му, че понастоящем най-болезненият проблем е физическата цялост на атомната централа, е заявил днес в началото на сесията на МААЕ постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов, цитиран от ТАСС.

"Внимателно се запознахме с доклада на генералния директор и съдържащите се в него препоръки. Напълно споделяме основния извод в доклада, че понастоящем най-болезненият проблем се явява физическата цялост на Запорожката АЕЦ, която редовно е обстрелвана", е казал Улянов. Той е допълнил, че Москва подкрепя идеята, че атомната централа не трябва да става нито обект, нито плацдарм за атаки.

Според него в съоръжението няма нужната физическа ядрена сигурност. "Това се отнася преди всичко до проблемите с енергоснабдяването и с психическото състояние на работещия в станцията персонал, който трябва да изпълнява професионалния си дълг под постоянен украински обстрел", е казвал още руският дипломат. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст