ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Паундът отпразнува “Черната сряда” с нов срив

валути

Валутата на Великобритания потъна до поредната си минимална котировка към щатския долар за последните 37 години на 16 септември и до най-ниската си стойност към еврото от 19 месеца насам след публикуването на по-слаби от очакваните данни за продажбите на дребно, засили опасенията за здравето на британското стопанство. Паундът падна до 1.1351 долара – най-малко от 1985-а и в късния петъшен следобед се разменяше срещу 1.1385 долара. 

Повечето основни валути се борят сърцато със зелените пари през последните месеци, но щатският долар направи поредна заявка да продължи възхода си и през тази седмица след по-горещите от прогнозите инфлационни данни, провокирали пазарите да вкарат в цените по-голямо лихвено увеличение на предстоящото редовно съвещание на паричния комитет на Федералния резерв на 20 и 21 септември. Паундът обаче пострада най-тежко, а еврото се повиши до 87.71 пенса – най-силното му ниво от февруари 2021-а.

Парадоксът е, че поредният срив на валутата на Обединеното кралство се случва на 30-а годишнина от "Черната сряда" – 16 септември 1992-а, когато британският паунд изпадна от валутния механизъм – системата, предназначена да изглади валутните флуктуации преди въвеждането на еврото. Тогава стерлингът загуби 4.3% от пазарната си оценка и приключи дневната си търговия с котировка 1.7780 долара – доста над днешната стойност.

Сривът на 16 септември 2022-а последва огласяването на новината, че августовските продажби на дребно са паднали с 1.6% спрямо юлските – най-мощният спад от декември 2021-а и доста над прогнозите на икономистите, анкетирани от "Ройтерс", за намаление от 0.5 процента.

Това беше последната лоша новина за британското стопанство, заплашено от забавяне на икономическия растеж и по-устойчива инфлация от което и да било друго развито стопанство през идната година, по оценка на МВФ. Новият британски лидер Лиз Тръс обяви през миналата седмица, че въвежда таван на растящите енергийни сметки на потребителите за срок от две години, за да смекчи икономическия шок от войната в Украйна с мерки, които могат да струват 100 млрд. паунда на държавната хазна. 

Британският министър на финансите Куази Куартенг трябва да направи изявление за състоянието на фиска на 23 септември и да обясни как ще бъде финансиран, както и да посочи как ще се осъществи на практика орязването на данъците, обещано по време на кампанията на госпожа Тръс за премиерския пост.

"Бенк ъф Инглънд" ще проведе през идната седмица поредното си официално съвещание за паричната политика и пазарните залози дават лек превес на вероятността за повишение на лихвите със 75 вместо с 50 базови пункта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст