ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предоставят 22 фургона на загубилите домовете си при наводненията

Наводнени карловски села

Държавата ще предостави 22 фургона на хората, загубили домовете си при наводнението в карловските села. Това обяви пред репортери областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Пет от фургоните ще бъдат поставени в Слатина, седем – в Каравелово и десет – в Богдан. Те ще бъдат доставени до 10 дни. На 19 септември 378 семейства ще получат еднократните помощи от 375 лева по линия на социално подпомагане.

Разчистването в село Слатина е на финала си и до 2-3 дни ще е приключило напълно. Няма частни домове, които да не са изчистени. Останали са само три обществени сгради, уточни Стоев. Днес в селата Каравелово и Богдан има по около 200 доброволци от различни администрации плюс гражданите, които също участват активно. В село Богдан работят 100 безработни, които са по програма на Агенцията по заетостта. Очаква се в почивните дни да има около 1000 доброволци.

Около 13-15 на сто от къщите не могат да бъдат разчистени, тъй като собствениците им не са там, съобщи кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му е категорично забранено доброволци да влизат в домове, когато там няма никого.

След като е разчистена голяма част от инфраструктурата, започва активно почистване на дворовете и домовете на хората. За това ни е необходима по-малка техника – бобкати, които вече работят в село Каравелово, каза още областният управител на Пловдив. Община Садово и местна фирма са изпратили 11 машини, които да работят безплатно в региона четири дни. Очаква се от Националното сдружение на общините в България да бъде уточнен график с малката техника, която могат да изпратят. В речните корита и в трите села се изкопават два метра наноси, за да се направят проходими за вода през есенно-зимния сезон. 

Чрез междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане държавата ще преведе на община Карлово 10 млн. лева, припомни Стоев. И уточни, че те са основно за дейностите, които са извършени, но там влизат и проектирането на улици, мостове и речни корита.

От тези пари ще се възстанови по една първостепенна улица в селата, за да се отвори трафикът, коментира Кабаиванов. Всичко друго е за проектиране, което ще започне след избор на проектанти по Закона за обществените поръчки. 

И в трите села електрозахранването е възстановено на 100 процента, остава само уличното осветление да бъде възстановено. Водоснабдяването е възстановено на 50 процента. Там, където го няма, са прекъснати водопроводите над речните корита и възстановяването им изисква време, уточни Стоев.

Трите лекарски кабинета в селата работят нормално. Екипите на БЧК за психологическа подкрепа също работят.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъ дере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са повече от 200 къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и стотици доброволци се включват в разчистването на селата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст