Столицата на Казахстан вече няма да се казва Нур Султан

астана

Депутатите от двете камари на казахстанския парламент приеха днес на две четения закон за промени в конституцията, който предвижда въвеждането на еднократен седемгодишен президентски мандат и връщането на предишното име – Астана – на столицата на републиката, съобщи ТАСС.

Според Ерлан Кошанов, председател на долната камара на парламента, депутатите са гласували единодушно в подкрепа на приемането на закона.

По-рано министърът на правосъдието Канат Мусин заяви, че измененията предвиждат въвеждането на един-единствен седемгодишен мандат за президента – разпоредба, която няма да бъде променена. Освен това законът включва разпоредба за връщане на предишното име на столицата на страната – Астана. Също така мандатът на съдиите от Конституционния съд в Казахстан ще бъде увеличен от шест на осем години във връзка с установяването на седемгодишен президентски мандат, като се изключи възможността за повторно назначаване.

През 2019 г. казахстанската столица бе преименувана в чест на оттеглилия се тогава лидер на страната Нурсултан Назарбаев и понастоящем се нарича Нур Султан.

На 14 септември Конституционният съвет на Казахстан обяви, че проектозаконът за изменение на конституцията, в който се предлагат изменения за един седемгодишен президентски мандат, съответства на конституцията закон на страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст