Тристранката ще обсъди линията на бедност да е 504 лева

Министерски съвет на Република България

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание в петък. Тристранката ще обсъди проект на постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2023 г. Проектът предвижда линията на бедност да бъде 504 лева през идната година, вместо досегашните 413 лева. 

Показателят се определя по специална методика, като след многократни изменения в нея се използват данните от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот" за предходната година. Предложената от правителството стойност от 504 лева компенсира изоставането на националната линия на бедност спрямо това изследване, се посочва в мотивите на социалното министерство. Нарастването е с 22 процента, или 91 лева спрямо сегашната, и това е най-големият ръст за последните десет години. От КНСБ обявиха, че не са съгласни с проекта и искат линията на бедност за догодина да бъде 541 лева. Оттам настояват да има промени в методиката заради високата инфлация и енергийната бедност.

Социалните партньори ще разискват и измененията в две наредби – за работното време, почивките и отпуските, и за обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст