ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Без пари от държавата, Сребърният фонд ще пресъхне

пари

С около 670 млн. лева са се увеличили парите за гарантиране на пенсиите у нас от 2019 г. до август 2022 г., показват данните на Министерството на финансите.

Общият паричен ресурс на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, известен като Сребърния фонд, към края на август е в размер на 3.771 млрд. лева, от които 3.768 млрд. лева са депозирани в отделна сметка в БНБ. Всички тези пари са само в лева.

Само през август тази година по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 3.83 млн. лева. Само 3.01 млн. лева са постъпили през юли.

През първото тримесечие на тази година фондът е допълнен с 98.54 млн. лева, а през второто  – със 115.24 млн. лева.

Сребърният фонд беше създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лева. През този период в него са се натрупали едва 1.7 млрд. лв. допълнителни средства.

Идеята е, фондът да подкрепя пенсионната система, но реално средствата, които влизат в него, не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Още повече, че потокът от пари от приватизацията секна.

Другата причина е, че от 2011 г. парите във фонда не носят никаква доходност от депозита, в който са в БНБ, при нулевата лихва.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст