ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета “Голям гмурец”

БНБ сграда

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "Голям гмурец" от серията "Природно разнообразие в Република България", съобщава централната банка.

На лицевата страна на монетата са изобразени следните елементи: емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу годината на емисията „2022“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“. На обратната страна на монетата: изобразен е плуващ голям гмурец сред водна растителност, както и отражението им във водата, а отдолу в полукръг надпис „ГОЛЯМ ГМУРЕЦ“.

Монетата е в тираж от 5000 броя. Цената й е 108 лева, а номиналът – 10 лева. Монетата е отсечена в "Монетен двор" ЕАД. Художественият проект е на Иван Тодоров и Тодор Тодоров.

Монетата ще се продава в Българската народна банка в Касов център на БНБ на ул. "Михаил Тенев" 10, както и в офиси и клонове на пет банки. До 21 септември включително всеки клиент ще може да закупи от БНБ по една монета. След това тя ще се продава без ограничения.
Големият гмурец – водоплаваща птица от семейство гмурецови, е най-едрият вид гмурец в България с дължина около 50 см, а размахът на крилата му достига 90 сантиметра. Среща се в Европа, Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст