ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КНСБ излезе на протест през Министерския съвет

КНСБ

Ръководството на КНСБ започна протестната кампания под наслов "Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата".  Началото ѝ бе дадено в т.нар. Триъгълник на властта в София – пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и президентството.

Синдикалисти и лидерите на основни федерации спряха движението по столичния булевард "Дондуков" пред сградата на правителството.

Присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, цялото ръководство на конфедерацията и лидерите на основните членове на КНСБ.

Синдикалната кампания ще продължи един месец и през това време ще се проведат различни акции в отделните региони на страната, по предприятия и институции. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза.

Президентът на КНСБ и синдикалисти внесоха меморандум с исканията си в Министерския съвет, където се провежда разговор със служебния премиер Гълъб Донев.

Въпреки направената актуализация на бюджета от юли се оказва, че единствено в промишлеността има ръст от половин процент на годишна база на заплатите. Тези в услугите изостават, но най-тежко е състоянието в бюджета.

Само 5 на сто нарастват доходите на бюджетните служители при инфлация от близо 18%.

Най-голямото увеличение на заплатите е между 5 и 15% и то по никакъв начин не компенсира ръста на инфлацията. Работещите българи казват, че случващото се в момента с инфлацията е много притеснително, заявиха организаторите на протеста. 

"Първото искане – 140 млн. лв. в Бюджет 2022 да бъдат допълнени, за да може хората, на които плаща властта, да получат компенсиране на доходите, поне колкото инфлация. Всички останали сектори в частния сектор, нашите федерации, синдикати и съюзи в рамките на тази кампания поетапно започват да формулират искания заедно с колегите ни от "Подкрепа" през октомври месец, така че да постигнем това увеличение – поне 20 процента в частния сектор, там където го няма. Бюджет 2023 – увеличение, което сега ще кажем на министър-председателя, защото той ще внесе проектобюджета за 2023 г. в НС в края на октомври 1,2 млрд. трябват повече за заплати. Поне 12-13% доходите да пораснат в 2023 г., дори инфлацията да не е чак толкова голяма, както ни говорят някои от политиците и анализаторите", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Искаме да кажем на всички, които ще се опитат да сглобят следващото управление, да си дадат ясна сметка, че заедно с Бюджет 2023 трябва да актуализират бюджета за 2022 г. и да има поне 17-18% увеличение на заплатите и годишно заплатите да бъдат компенсирани с ръста на инфлацията. Трябва да бъде увеличен и обхватът на енергийно бедните, както и размерът на помощите за тях", обясни той.

По думите му единствено в сектора на индустрията възнагражденията са увеличени с адекватен на инфлацията процент. В сектора на услугите положението е драматично, подчерта той.

"Целта на протестите ни е в следващите 4 г. в България да няма работещи бедни. В същото време искаме и пенсиите да растат с поне 12% оттук нататък. Само по този начин можем да очакваме че България ще се приближи до останалите европейски държави и българските работници ще останат в България, каза още Пламен Димитров. 

Той уточни, че позицията на синдиката е страната ни да влезе в еврозоната възможно най-скоро.

Президентът на КНСБ съобщи, че синдикалистите ще се срещнат с всички партии, които имат шанс за влизане в парламента, за да им представят исканията на работещите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст