ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По REACT-EU получаваме 55 млн. евро за заетост и пандемия

react eu

България, Германия и Словакия ще получат по REACT-EU и по-конкретно от Европейския социален фонд допълнителни 111.5 милиона евро. С тези пари те ще могат да помогнат както на бежанците от войната в Украйна, така и на хора, търсещи работа след пандемията.

В България 18.6 милиона евро ще отидат за ваучери, които ще бъдат раздадени, както на украинските бежанци, така и на наши съграждани, намиращи се в тежко икономическо положение. С тези ваучери те ще могат да си купят храна и всекидневни стоки, като например облекло и учебни помагала за децата.

Други 36.4 милиона евро ще ни бъдат отпуснатис с цел запазване на работните места и подобряване на услугите под формата на грижи за хора с увреждания. От тези 36.4 млн. евро – 23.8 милиона евро ще подкрепят проект „Солидарност“, който помага на 9 000 души – украински бежанци да се интегрират на българския пазар на труда. Те ще получат психологическа подкрепа, кариерно ориентиране и консултиране.

В Германия провинцията Шлезвиг-Холщайн ще получи допълнителни 4.6 милиона евро за подобряване на професионалното обучение, повишаване на професионалната квалификация, цифровизацията на пазара на труда и образователните услуги. По същия начин и провинция Северен Рейн-Вестфалия ще получи 34 милиона евро в подкрепа на стажанти, обучения в областта на търговията, кариерни консултации и свързване на бизнеса с квалифицирани работници.

В Словакия 17.9 милиона евро ще бъдат отпуснати в подкрепа на служителите, работещи в сферата на здравеопазването и гражданската защита – по-специално на онези хора, които бяха на първа линия по време на най-критичните фази на пандемията от COVID-19. Например ще бъдат разпределени бонуси, за да се помогне и гарантира, че поне 90% от персонала, работещ в спешните звена, ще остане на работното си място.

Припомняме, че през 2021 г. по линия на REACT-EU бяха отпуснати 40 милиарда евро, за да се помогне на държавите членки да се възстановят от пандемията, като инвестират в цифровия и екологичния преход. Днес бе внесена промяна и с тези средства се помага на бягащите от войната в Украйна.

От март 2022 г. по линия на REACT-EU Европейската комисия вече е изплатила 3.5 млрд евро под формата на предварително финансиране за дължавите членки. Освен това по пакета "Гъвкава помощ за териториите" (FAST-CARE), предложен от Комисията, подкрепата за държавите членки се разширява допълнително – очакват се още 3.5 милиарда евро, които ще бъдат изплатени през 2022 г. и 2023 г., в края на която REACT-EU може да се смята за постигнала целите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст